eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Utcára vonulnak holnap a felsőoktatási hallgatók

Jelentősen közeledtek az álláspontok Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája készülő felsőoktatási törvényről tartott egyeztetésén, ennek ellenére tüntetnek csütörtökön a hallgatók.

Jelentősen lazulhat a diplomások röghöz kötése. Az Origo információi szerint a miniszterelnök-helyettes és a HÖOK elnök megbeszélésén az a megoldás körvonalazódott, hogy 20-ból öt év Magyarországi munkaviszonyt kellene igazolni, hogy ne kelljen visszafizetni az államnak a képzés költségét.

Az oktatási államtitkárság eddig ezt pont fordítva képzelte el. Navracsics Tibor ezt a számot nem említette, csak azt, hogy rugalmasabban képzeli el a 100 százalékos állami ösztöndíjrendszer feltételeit. Az InfoRádió kérdésére, hogy ez mit jelent, ezt válaszolta: meggondolandó a HÖOK javaslata, hogy szak- helyett kreditfinanszírozás legyen, bár szerinte kétséges, hogy átláthatóbbá teszi-e ez a rendszert.

Az ösztöndíjszerződés részleteiről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár sem beszélt egy másik sajtótájékoztatón, csak annyit mondott, hogy dolgoznak rajta, és egyezetnek a hallgatókkal.

"Tessék eljönni!"


Miután a tervek szerint a költségtérítéses hallgatók jóval többet fizethetnek a jelenleginél, új diákhitel konstrukció is lesz. Navracsics Tibor azt mondta, ezen most dolgozik a kormány, ez egy költségvetési konstrukció lesz, hogy ne a kedvezményes piaci kamatot, hanem lehetőség szerint annál is kevesebbet kelljen a diákoknak fizetniük.

A tárgyaláson néhány kérdésben előreléptek - például a hallgatók véleményezési helyett egyetértési jogot kapnak bizonyos kérdésekben.

Jókedvűen távozom - ezt mondta az egyeztetés után a Hallgatói Önkormányzatok Országos konferenciájának elnöke, Nagy Dávid. Ettől még tüntetnek holnap.

Hogy mi lesz a tüntetéssel? Tessék eljönni és megnézni - mondta.

A felsőoktatási törvénytervezet Navracsics Tibor szerint jövő héten kerülhet a kormány elé. Nem zárt ki további egyeztetéseket sem a HÖOK-kal. Arra a kérdésre, hogy miért ő tárgyalt, ezt mondta: "benne van a munkaköri leírásomban".

A HÖOK elnöke szerint az egyeztetés egy órája alatt hatékonyabbak voltak, és előbbre jutottak, mint az elmúlt másfél évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×