eur:
386.96
usd:
358.78
bux:
0
2024. május 14. kedd Bonifác

Az érdi önkormányzatot hibáztatja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleménye szerint a Harkály utcai óvoda esetében kialakult helyzetért nem a vasúti beruházás, hanem az érdi önkormányzat hibás döntéseinek sorozata és kapzsisága felelős.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2008-ban 111 millió forintot ajánlott adásvételi szerződésként az óvoda vásárlására, amit az érdi képviselőtestület elutasított, mert az ingatlanért cserében 280 millió forintot kért. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ezért az akkori Közigazgatási Hivatalhoz fordult, amely a kisajátítási eljárás keretében megállapította, hogy a Harkály utcai óvoda áttelepítésének teljes költsége 180 millió forint, de abból a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. csak az ingatlan értékét, 59 millió forintot fizethet ki. Ezt a megítélt összeget a cég két éve az önkormányzat számára kifizette - olvasható a közleményben.

Az önkormányzat a bíróság előtt ezt a döntést megtámadta, a jogerős bírósági döntés 1,5 millióval, 61 millió forintra megemelte a megítélt összeget idén tavasszal - teszik hozzá.

Tekintve, hogy az önkormányzat 2006 óta ismeri a vasúti beruházás tervezett nyomvonalát és 2009 óta megkapta az ingatlan értékéért megítélt összeget, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint érthetetlen, hogy miért nem tett azóta lépéseket a Harkály utcai óvodások akárcsak ideiglenes átköltöztetését illetően. Ez azt bizonyítja, hogy az önkormányzat eredeti célja nem az óvoda elhelyezésének megoldása volt, hanem az, hogy ingatlan értékének háromszorosát kényszerítse ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től - olvasható a közleményben.

Segesdi János (Fidesz), Érd alpolgármestere visszautasította a cég közleményében foglaltakat, illetve azt a kitételt, miszerint az önkormányzat kapzsisága miatt nem sikerült eddig megoldást találni az óvoda ügyében.

Szerinte az igazi ok az, hogy a NIF sorra rúgta fel a korábbi egyezségeket, illetve rendre megmásította a véleményét. Kiemelte, hogy a közleményben leírtakkal ellentétben nincs olyan közgyűlési határozat, amely szerint a képviselő-testület 280 millió forintot követelt volna cserébe az óvoda bezárásáért. Határozat csak arról van, hogy a NIF által felajánlott 111 milliós ellenértéket az érdiek nem fogadták el, mert egy hasonló, 80 férőhelyes óvoda megépítése 184 millióba kerülne - tette hozzá a polgármester.

Közölte azt is, hogy ha törvényesen csak 61 milliót fizethet az óvodáért a NIF, akkor miért fogadta el a zrt. egyik képviselője 2009. március 26-án a közgyűlés 184 milliós igényét (erről jegyzőkönyv is tanúskodik).
Az alpolgármester megjegyezte: noha a NIF megígérte, hogy a jövő őszig haladékot ad az óvodások kiköltöztetésére, ezt az engedményt e héten hétfőn írásban visszavonta.

Segesdi János hozzátette: mivel a 120 százalékosan telítetett többi érdi óvoda nem tudja befogadni a Harkály utcába járó óvodásokat, szó sem lehet a költözésről. Tájékoztatása szerint pénteken rendkívüli szülői értekezletet tartottak az óvodában, ahol mindenki felháborodott az ígéretszegés miatt. A városvezetés álláspontja, hogy az óvodások augusztusban oda térnek vissza, ahonnan nyári szünetre mentek: a Harkály utcai épületbe.

Az alpolgármester kijelentette: az intézmény akkor költözik, ha lesz hová, mondjuk egy a NIF által épített ingatlanba.

Címlapról ajánljuk

Lerobbantották az összetört hidat a hajóról - videók

Irányított robbantással távolították el a Baltimore közelében összeomlott híd legnagyobb darabját hétfőn a hídomlást okozó konténerszállító hajó fedélzetéről, ami meghatározó lépés a nagyváros kikötőjének megnyitása felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Heves harcok folynak Harkivnál, Belgorodot támadja Ukrajna – Híreink az orosz–ukrán háborúról kedden

Továbbra is heves harcok folynak Harkiv megyében, Vovcsanszk térségében a támadó orosz erők és a védekező ukrán csapatok között. Az ukrán vezérkar elismerte, hogy területeket veszítettek, ugyanakkor hétfői beszámolójuk szerint egyelőre sikerült megállítaniuk a támadókat. Ismét ukrán rakétatámadás érte az oroszországi Belgorod városát, több lakóház megsérült. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×