eur:
389.62
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fabiny Tamás: Egyre nagyobb az igény az anyaotthonokra

Anyaotthonainak fejlesztésére fordítja a személyi jövedelemadókból felajánlott egy százalékát a Magyarországi Evangélikus Egyház. Fabiny Tamás evangélikus püspök az InfoRádióban mondta: egyre nagyobb az igény, ezért nem csak az egyházhoz kötődő embereket, hanem minden adófizetőt arra kérnek, hogy támogassák a nemes célt.

Amit anyaotthonnak nevezünk, azt pontosabb lenne inkább családok átmeneti otthonának mondani. Hiszen nem mindig édesanyákról van szó, akik gyermekekkel menekülnek adott esetben a családon belüli erőszak elől, vagy a kilátástalan helyzetükből az egyházi intézményekbe. Lehetnek ugyanígy édesapáknak is ilyenek a körülményeik, vagy nagyszülő szintén kereshet menedéket - mondta el az InfoRádiónak Fabiny Tamás.

Az evangélikus püspök hozzáfűzte: egyházuknak a többi között két kiemelkedő intézménye működik. Az egyik Gödöllőn, a másik pedig Nyíregyházán. Ezeknek a fejlesztését, illetve bővítését tűzték ki célul, és az egy százalékos kampányukat is erre építik most. Nem csak az egyházhoz kötődő embereket, hanem minden adófizetőt arra kérnek, hogy támogassák a nemes célt.

Az anyaotthonok fejlesztése az alapterület és a férőhelyek bővítése mellett újak alapítását is jelentheti - hangsúlyozta a püspök. Amikor tizenöt esztendővel ezelőtt létrejött a gödöllői otthon Roszik Gábor evangélikus lelkész vezetésével, akkor az még viszonylag kis intézmény volt, de az évek alatt bővíteni kellett. Nyíregyházán pedig az egyház hajléktalan ellátást, nappali melegedőt és ingyen konyhát is működtet. Ebbe a sorba jól beleilleszkedett az anyaotthon, hiszen sokan hajléktalanként kerülnek oda a gyermekeikkel együtt.

Az igény egyre nagyobb - mutatott rá Fabiny Tamás -, ezért a helyszíneket úgy kell kialakítani, hogy azok uniós normáknak is megfeleljenek, és bővíthetők legyenek. Nem ritka, hogy három generáció él együtt az otthonban, ugyanis érkezésükkor az anya gyermeke is várandós volt, majd a baba megszületésekor együtt maradtak az átmeneti szálláson.

Az anyaotthonokban visszafogott lelki élet is zajlik, hiszen az egyház nem tagadhatja meg önmagát - jegyezte meg a püspök. Mivel az intézményeket lelkipásztorok vezetik, természetes, hogy lehetőséget adnak az otthon lakóinak a részvételre az istentiszteleteken és áhítatokon. A gyermekekkel pedig külön is foglalkoznak. Mindez azonban nem kötelező, vagy feltétel a bejutásra, hanem egyfajta meghívás és lehetőség, amivel egyébként a legtöbben örömmel élnek - mondta Fabiny Tamás.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×