eur:
388.61
usd:
360.86
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Költségvetés: ma minden kiderül

Szombaton nyújtja be a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a kormány. A kabinet szerdán döntött a 2011-es büdzsé alapvető tételeiről, és arról, hogy tartja a 3 százalékos GDP arányos hiánycélt.

A költségvetés sarokszámait Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ismerteti. A költségvetési hiány teljesítésére a kormány már korábban döntött a bankadó bevezetéséről, az úgynevezett Robin Hood adó meghosszabbításáról és a magán-nyugdíjpénztári átutalások felfüggesztéséről. A kormány jövőre 3 százalékos gazdasági növekedést vár, valamint 3 és fél százalékos inflációt valószínűsít, utóbbit a Nemzetközi Valutaalap is hasonlóan ítéli meg, de a kormánynál szerényebb, 2 és fél százalékos GDP növekedéssel számol.

Az LMP már jelezte: az idei büdzsét alapul véve Fenntarthatóság és szolidaritás címen saját, alternatív költségvetési tervezetet dolgozott ki. Schiffer András azt mondta: olyan költségvetési politikát tudnak elképzelni, amelyik ökológiai adóreformra és járulékcsökkentésre épül, valamint nem mélyíti el a társadalmi különbségeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×