eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Kósa Lajos: Fizesse mindenki a hitelét!

Teljes egyetértés van az alapelvekről a Fidesz részéről a Bankszövetséggel és a hitelfelvevők érdekképviselőivel is - közölte Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, miután ő és Rogán Antal a Magyar Bankszövetséggel egyeztetett a lakáshiteleseket megsegítő 8 pontos javaslatcsomagról. Első és legfontosabb alapelv: aki hitelt vett fel, annak a hitelét vissza kell fizetnie - tette hozzá. Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke szerint másfél-két héten belül megszülethet a megnyugtató kompromisszum.

A Fidesz által kezdeményezett péntek délutáni egyeztetés után Kósa Lajos, a kormányzó párt ügyvezető alelnöke közölte: a megbeszélés résztvevői között egyetértés volt az alapelvekben.

A portfolio.hu tudósítása szerint Kósa Lajos így vázolta a megoldás négy alapelvét:

Első alapelv: aki hitelt vett fel, annak a hitelét vissza kell fizetnie.

Második alapelv: ha probléma van a hitelek visszafizetésével, semmilyen megoldás nem elfogadható, amely veszélyezteti a hitelezést.

Harmadik alapelv: nem elfogadható olyan megoldás, amely a jelenlegi jelzáloghitelezési gyakorlatot megrendíti.

Negyedik alapelv: nem fogadható el olyan megoldás, amely a kockázatokat egyoldalúan vagy egyik, vagy másik szereplőre hárítja. A kockázatmegosztás tehát alapvető fontosságú.

Rogán Antal, Fidesz-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője az egyeztetés után elmondta: 4332 milliárd forint körüli lakáshitel van ma Magyarországon, ennek 66 százaléka devizahitel, túlnyomó része pedig frankhitel.

A Fidesz saját javaslatait a lakáshitellel rendelkezők gondjainak enyhítésére dolgozták ki, ez volt a tárgyalások kiindulási alapja. A nyolc pontból némelyiknél nem állt fenn jelentős véleménykülönbség a Fidesz képviselői és a Bankszövetség között, ilyen a késedelem esetén a büntetőkamat használatának tiltása, illetve az üzleti célú hitelek kizárása a mentőcsomagból.  Ezeken kívül a középárfolyam használatának kérdésében is konszenzusra juthat a két fél - fejezte ki reményét Rogán Antal.

Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke elmondta: néhány ponttal szemben komoly kifogásaik vannak. Ilyen a futamidő automatikus, egyoldalú meghosszabbítása és a hitelfedezet értékét meghaladó hiteltartozás elengedése. Hozzátette: szeretnék kizárni, hogy visszaélhessenek a lehetőséggel azok, akiknek nincs is szükségük segítségre.

Az elnök szerint másfél-két héten belül megszülethet az egyezség a nyolc pontról, majd a kormány javaslatait is meghallgatják.  És a Bankszövetségnek is van néhány tarsolyban lévő javaslata - jegyezte meg.

A további egyeztetésekről Rogán Antal közölte: a nyilvánosságot ezek lezárulásáig nem tájékoztatják.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×