eur:
385.86
usd:
355.25
bux:
68399.5
2024. május 21. kedd Konstantin

Török Gábor: Orbánnak nem lesz őszödi beszéde

Az önkormányzati választás után Orbán Viktor miniszterelnök nem fogja elmondani saját őszödi-beszédét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor. A Vision Politics igazgatója szerint még mindig kérdés, hogy a második Orbán-kormány célja a tűzoltás, vagy a radikális rendszer-átalakítás lesz-e.

Száz nap után még nem egészen tiszta a kép, hogy a kormány a kétharmados felhatalmazásával mire szánja el magát. Erről ma felelősségteljesen nem lehet nyilatkozni - mondta a a Vision Politics igazgatója. A kormány azonban nem arra vár, hogy az önkormányzati választások után nyíltan beszélhessen a teendőkről, hanem legfeljebb a cselekvési szabadságát akarja visszanyerni - fűzte hozzá.

Nem lesz újabb őszödi beszéd

Sokan úgy gondolják, hogy ha lezajlott a szavazás, Orbán Viktor is elmondja a maga őszödi beszédét. Ebben nem hisz Török Gábor. Szerinte ha lesznek is megszorítások, akkor a kormány mindent megtesz majd, hogy ezeket másképp mutassa be a közvéleménynek.

A politológus úgy véli, hogy az ilyenfajta kommunikációnak, ha nem is hosszú távon, de van szerepe. Hosszú távon ugyanis a választói ítélet kevésbé befolyásolható szavakkal, mert már kialakult a kép a kormányzati teljesítményről - fejtette ki.

Török Gábor szerint az év végén az Orbán-kabinet nem követheti el azt a hibát, hogy a saját fejéhez szegezi a fegyvert, és látványosan bevallja: megszorításokra készül. Ehelyett meg kell próbálnia értelmezni az intézkedéseket, vagy akár az előző kormány teljesítményével összhangba hozni azokat, miként azt Orbán Viktor a hétfői parlamenti ülésen tette.

A kormányfő beszédében azt mondta, ha a szocialisták nem halmoztak volna fel ekkora adósságot, akkor például lenne pénz nyugdíjemelésre - emlékeztetett a politikai elemző.

Hozzátette: nem valószínű, hogy a választás után bármiféle csalódottság jelenhetne meg az országban. Talán valamivel többet tudunk majd, hiszen a költségvetési vitában kiderül, hogy mi mennyi. Török Gábor úgy véli: még egy megszorító büdzsének is lehet olyan értelmezést adni, hogy a választók számára ne legyen rögtön világos a szándék.

Tervek is vannak vagy csak célok?

Erről a kormányzati szándékról a politológus azt mondta: nem lát benne eltervezettséget. Habár sokan arról beszélnek, hogy a Fidesznek konkrét elképzelései vannak az egész ciklusra vonatkozóan, Török Gábor úgy gondolja, ezek csak célok, semmint megvalósítható tervek.

Súlyosabb gondnak véli az elemző, hogy láthatóan menet közben kellett változtatni a célokat. Hiszen a költségvetési számok, (finoman szólva), alakulása rákényszeríti a Fideszt, hogy már most egészen másfajta költségvetéssel jelentkezzen, mint amilyet feltehetően tervezett volna.

Szokott ez így lenni. Azonban úgy tűnik, nem világos és előkészített, hogy a Fidesz mit szeretne tenni, különösen az államháztartás ügyében - jegyezte meg Török Gábor.

Ennek ellenére a kormányzati cselekvés tekintetében óriási változásokat hoz majd az önkormányzati választás utáni időszak. Egyrészt mert elő kell állni egy világos tervvel, másrészt pedig kiderül majd az is, hogy van-e a Fidesznek szándéka arra, hogy a sokat emlegetett alrendszereket átalakítsa-e, avagy ezeket a problémákat másképp próbálja meg orvosolni - szögezte le.

Török Gábor szerint a Fidesznek rövid időn belül tudatnia kell, hogy tűzoltás a célja, vagy pedig a rendszer radikális átalakítása.

A kormánypárti politikusok beszédeit hallgatva a politológus számára úgy tűnik, hogy az még nyitott, hogy a nyugdíj, az adó, az egészségügy és az oktatás területein lesznek-e rendszerszintű változások vagy sem. A következő négy éves ciklus megítélése szempontjából ezek kulcskérdések - jelentette ki Török Gábor.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

A forint szempontjából a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntése lesz a legfontosabb esemény a héten - az elemzők véleménye szerint a jegybank 50 bázisponttal fogja csökkenteni a kamatokat, ezzel az irányadó ráta 7,25%-ra csökkenhet. Ez lehet az egyik utolsó kamatcsökkentés idén, az év végére is viszonylag magas kamatot várnak az elemzők. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is kisebb mínuszokat láthatunk, a magyar tőzsde azonban ennek ellenére felülteljesít. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 10:43
×
×
×
×