eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Több fronton zajlik az előző kormány elszámoltatása

Újabb fronton indult meg a napokban az elmúlt nyolc év szocialista-szabad demokrata kormányainak elszámoltatása. Papcsák Ferenc és Budai Gyula kormánymegbízott, valamint a 2002-2010 közötti visszaéléseket vizsgáló testület mellett szinte valamennyi parlamenti bizottság albizottságot hozott létre az ügyek felderítésére.

Egymásnak adják a kilincset a 2002 és 2010 közötti MSZP-SZDSZ kormányok miniszterei különböző parlamenti bizottsági üléseken. A kétharmados fideszes többségű testületek ugyanis szinte kivétel nélkül albizottságokat állítottak fel az elmúlt nyolc év ügyeinek kivizsgálására.

Mindez nem érhette meglepetésként az érintetteket, a Fidesz ugyanis már az Országgyűlés alakuló ülését megelőző egyeztetéseken közölte, hogy a bizottságoknak ki kell venniük a részüket az elszámoltatásból. Így a felelősségre vonás már több szálon is elkezdődött.

Alakult egy 2002-2010 közötti ügyeket, de főként a 2006-os őszi eseményeket vizsgáló külön bizottság, emellett Papcsák Ferenc és Budai Gyula kormánymegbízottként is elszámoltatási munkát végez. Előbbi korrupciós ügyleteket, utóbbi pedig a sukorói kaszinóberuházás körülményeit vizsgálja.

Az első albizottságok egyébként már májusban megalakultak, de a miniszteri meghallgatások csak a múlt héten kezdődtek el. Ráadásul a Fidesz kellő súlyt is tudott ezeknek adni azzal, hogy múlt héten kijelentette: alkotmányba ütközik, ha valaki nem megy el egy bizottsági ülésre. Mindezt azután közölte a kormánypárt, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Szilvásy György egykori titokminiszter nem jelent meg a 2002-2010 közötti ügyeket vizsgáló testület múlt heti ülésén.

Szilvásy Györgyöt kedden már meg tudta hallgatni a nemzetbiztonsági bizottság ellenőrző albizottsága, szerdán pedig Herczog László és Szűcs Erika volt szociális miniszterek voltak hivatalosak az ifjúsági, családügyi és szociális bizottság vizsgáló albizottságának ülésére.

Nem tudni, hogy kik lesznek a következők, de vélhetően nem lesznek tétlenek az újonnan alakult testületek. A 19 állandó parlamenti bizottságból eddig 12-nek alakult olyan altestülete, amely a 2002 és 2010 közötti ügyeket hivatott vizsgálni. Kezdeti habozás után az MSZP is úgy döntött, hogy részt vesz a munkában, és delegál tagokat a bizottságokba.

Az InfoRádió úgy tudja, a bizottságok még idén szeretnék lezárni a vizsgálatokat. A Fidesz a végén összegzi a megállapításokat, és mint ahogy egy forrásunk mondta: az ügyek nem maradnak következmények nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×