eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Haragszanak a tanárok a politikusokra Romániában

A bércsökkentésük miatt elégedetlen tanárok és a politikusok közötti feszültségek jegyében nyílt meg hétfőn az iskolai tanév Romániában, ahol 3,2 millió gyermeket várnak az iskolapadokba.

Az ország minden részében megrendezték a tanévnyitó ünnepségeket, amelyeken a tantestület - akárcsak tavaly - ezúttal is nem szívesen látott vendégként fogadta a bejelentkező politikusokat. A Spiru Haret szakszervezet arra szólította fel a pedagógusokat, hogy politikus megjelenése esetén tüntetően maradjanak távol az ünnepségről. Más szakszervezeti szövetség a tiltakozásnak azt a formáját javasolta, hogy a tanárok fordítsanak hátat, amikor megjelenik a politikai valamelyik embere.

Daniel Funeriu oktatási miniszter mindenesetre elmondta beszédét az egyik iskolában, úgy fogalmazva, hogy ez a mostani szerinte az utóbbi esztendők egyik legjobban előkészített tanéve, a szakképzett tanárok száma négyezerrel nőt. Más kérdés, hogy korábban a miniszter bejelentette azt is: az oktatás területén dolgozók tízezer embernek készülnek felmondani.

Az oktatókat ugyanakkor rendkívül súlyosan érinti, hogy július elsejétől az állami szektor egészében egységesen 25 százalékkal csökkentek a bérek. Az Adevarul című napilap hétfőn emlékeztetett, hogy január elsejétől eleve megszüntettek számos pótlékot, így a tanárok jövedelemcsökkenése az idén elérte a negyven százalékot.

A pedagógusok ezért október 5-én, a Pedagógusok Világnapján utcai tiltakozó felvonulásra készülnek Bukarestben, a megmozduláson a szülők is nagy számban részt akarnak venni. Ez utóbbiak a gyermekek túlterheltsége, valamint az iskolai tanítással járó megnövekedett költségek miatt elégedetlenek a kormánnyal.

A magyarok által többségben lakott megyékben, településeken a decentralizáció folyamatának gyorsítását is várják a kormánytól. Ezt szolgálná az új oktatási törvénynek a román szenátus oktatási bizottságában elakadt tervezete, vitájának folytatását elsőrendűen fontosnak tartja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a hétvégén egy televíziós beszélgetésben jelezte: ha nem gyorsul fel az oktatási törvénytervezet vitája, a kabinet sürgősségi kormányrendelettel fogadtatja el a jogszabály decentralizációra vonatkozó részét, és ennek nyomán az iskolák átkerülhetnek az önkormányzatok hatáskörébe.

Hozzáfűzte, hogy erről megegyezés született a koalíciós partnerrel, a Demokrata Liberális Párttal (PD-L). Kifejtette: a tanintézetek decentralizációja hatalmas lehetőség az önkormányzatok számára, hiszen ezt követően már nem Bukarest, hanem a helyi közösségek dönthetnek az iskolákat érintő kérdésekben. Példaként említette az intézmények működtetését, az igazgatók személyét, illetve a tanintézeteket érintő fejlesztéseket is.

A pedagógusokat is súlyosan érintő költségcsökkentő intézkedések kapcsán Markó megerősítette: a "fűnyíró" politikának vége, az RMDSZ nem fogad el több megszorítást, és azon lesz, hogy december 31-e után a pedagógusok kedvezőbb bérezésben részesüljenek..

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×