eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyakran védtelenek az iskolai szexuális zaklatások áldozatai

Egyre több iskolában elkövetett szexuális jellegű bűncselekményt jelentenek a rendőrségnek a pedagógusok, szülők és diákok. Ugyanakkor a kriminológusok szerint a legtöbb eset titokban marad, mert a sértettek tartanak attól, hogy őket teszik felelőssé a történtekért - mondták el az InfoRádiónak áldozatvédelemmel foglalkozó szakemberek.

Nemrég megrovással büntettek egy kaposvári fizikatanárt szexuális zaklatás miatt. A pedagógus ellen évekkel ezelőtt indult fegyelmi eljárás, mert a gyanú szerint az intézmény több tanulójának intim kérdéseket tett fel.

Aziránt érdeklődött, hogy a lány diákok lefeküdtek-e már barátjukkal, vagy, hogy el tudják-e képzelni idősebb férfival az együttlétet.

A rendőrség adatai szerint egyre több iskolában elkövetett szexuális bűncselekményt jelentenek a pedagógusok, szülők és tanárok.

Idén eddig hat általános iskolai és három kollégiumi esettel foglalkozott a hatóság.

Monostoriné Vas Anikó, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztályának munkatársa az InfoRádiónak elmondta: a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményeknél legjellemzőbb a szemérem elleni erőszak. Ha a teljes lakosságot vizsgáljuk, akkor elmondható, hogy az elmúlt öt évben ezek száma stagnál - tette hozzá.

Viszont az iskolai intézményekből egyre gyakrabban kap jelzéseket a rendőrség ilyen esetekről - egészítette ki Monostoriné Vas Anikó.

Az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója szerint a legtöbb bűncselekmény titokban marad. A bántalmazott gyermekek ugyanis attól tartanak, hogy a környezetük őket hibáztatja a történtekért.

Virág György elmondta: sajnos az áldozatok ilyen irányú félelme nem teljesen alaptalan. Mindenképpen segítségükre lenne a megfelelő társadalmi hozzáállás, amit felvilágosító kampányokkal lehetnek elérni. A kriminológus megjegyezte, hogy az utóbbi két évtizedben ebből a szempontból szerencsére jelentősen megváltozott a helyzet.

Az igazgató ennek ellenére úgy vélekedett,hogy hiányos a bántalmazottak ellátása Magyarországon, és ezen sürgősen változtatni kellene.

Hanganyag: Gál Ildikó, Szabó Fruzsina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×