eur:
387.37
usd:
357.32
bux:
68400.98
2024. május 17. péntek Paszkál

Egri példa: tiszta választás - erkölcsi győzelem

Választási Etikai Kódexet írnak alá Egerben az önkormányzati választáson induló polgármester-jelöltek. Az országban egyedülállóan sikeres kezdeményezés az Agria Universitas Egyesület nevéhez fűződik, amelynek fő célja a demokratikus politikai kultúra fejlesztése. Az országgyűlési választáskor a kezdeményezés már bizonyított: Heves megye mind a hat választókerületének összes képviselőjelöltje kivétel nélkül csatlakozott a Választási Etikai Kódexéhez.

A fejlett polgári demokráciák a törvények és a jog uralmának tiszteletére épülnek. A politikai szereplőknek kiemelt szerepük van ezen értékek közvetítésében, megjelenítésében. Ezért fontos az etikai kódex - írja közleményében az Agria Universitas Egyesület.

A kezdeményezés célja, hogy rögzítse azokat az etikai normákat, amelyeket az aláíró jelöltek a kampány időszakában követendőnek tartanak, magukra és szervezetük képviselőjelöltjeire nézve. A jelöltek a csatlakozással vállalják, hogy nem megtévesztéssel és félrevezetéssel, ellenfeleik lejáratásával és törvénytelen eszközök felhasználásával igyekeznek minél több szavazathoz jutni, hanem szándékaikat, céljaikat és lehetőségeiket őszintén feltárva kívánnak résztvevői lenni a politikai életnek.

A Választási Etikai Kódex célja, hogy helyreálljon a politika és a közéleti szereplők iránti bizalom, és a politikai kultúra magasabb szintje valósuljon meg.

Az Agria Universitas Egyesület kezdeményezésére 2010. szeptember 3-án Egerben a polgármesterjelöltek, élenjárva a jó példával, aláírják a Választási Etikai Kódexet. E kódex aláírói csatlakozásukkal is kifejezésre juttatják, hogy számukra a választási kampány során alapérték a Magyar Köztársaság törvényeinek és az itt rögzített etikai normáknak a tiszteletben tartása, maradéktalan követése.

A jelöltek, személy szerint is fontosnak tartják a demokratikus politikai kultúra elveinek érvényesítését és az etikus magatartást a választási kampányban. A Választási Etikai Kódex aláírói párthovatartozásuktól függetlenül kinyilvánítják szándékukat a tiszta, szabályos és tisztességes politikai versengés mellett, hogy méltósággal vegyenek részt a választásokon.

A csatlakozó jelöltek hozzájárulnak a választások tisztaságának, jogszerűségének megtartásához és tanúbizonyságot tesznek az etikai norma iránti elkötelezettségükről. Az eddigi tapasztalatok bebizonyították, hogy a pártatlan, szakmailag hiteles kezdeményezést valamennyi politikai szereplő el tudja fogadni. A program sikerességét bizonyítja, hogy több település is kifejezte csatlakozási szándékát - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×