eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Újabb olajfúró torony robbant fel a Mexikói-öbölben - hírösszefoglaló

Újabb olajfúró torony robbant fel a Mexikói-öbölben. Megkezdődött az új felsőoktatási törvény kidolgozása. A miniszterelnök szerint tudatos nevelőmunkával van esélye a magyar futballnak. A nap legfontosabb hírei.

Újabb olajfúró torony robbant fel a Mexikói-öbölben. Az első jelentések szerint 13 ember a tengerbe zuhant; egyikük megsérült. A detonáció a louisianai partoktól 140 kilométerre délre történt. Az amerikai parti őrség illetékese a CNN hírtelevíziónak azt mondta: a kút nem termelt ki olajat, és egyelőre nincs tudomásuk környezetszennyezésről. A British Petroleum fúrótornya április 20-án robbant fel, majd két nappal később elsüllyedt. A balesetben 11 ember meghalt, és csaknem 5 millió hordó nyersolaj ömlött a Mexikói-öbölbe.

Megkezdődött az új felsőoktatási törvény kidolgozása - közölte a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Dux László az InfoRádióban elmondta: a többi között változtatnak majd a felvételi eljáráson, több szak esetében újra bevezetik a felvételi elbeszélgetést és az alkalmassági vizsgát. Közben Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: évente az inflációt 10 százalékkal meghaladó béremelést tart szükségesnek az ágazatban.

Az államfő szerint az elmúlt évtizedek változásai ellenére megmaradt a bányászat nemzetgazdasági jelentősége. Schmitt Pál Kazincbarcikán, a 60. központi bányásznapi ünnepségen azt mondta: a bányászat nagyságrendje, feladata, megváltozott, de a nemzetnek szüksége van a bányászokra.

Nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét a Fővárosi Választási Bizottság. Tarlós István a második, aki össze tudta gyűjteni a megfelelő számú érvényes ajánlószelvényt. Horváth Csaba a szocialisták jelöltje vasárnap adta le szelvényeit.

Nagyobb kezdeményezőkészséget, a kormányoldallal szemben pedig határozottabb, keményebb kritika megfogalmazását várja az MSZP újjászerveződő kommunikációs csapatától a párt elnöke. Mesterházy Attila elmondta: a szocialisták két új szóvivője Kormos Kata és Török Zsolt lesz.

Elengedné a már kiszabott, de be nem fizetett parkolási bírságokat a Jobbik főpolgármester-jelöltje. Staudt Gábor azt mondta: tisztában van azzal, hogy a lépéssel számtalan jogos büntetés válna semmissé, de - mint fogalmazott - a maffiamódszerekkel működtetett fővárosi parkolási rendszer helyett tiszta viszonyokra van szükség.

Két felsővezető felmentéséről döntött a MÁV Zrt. igazgatósága. Kozák Tamás, a MÁV-START vezérigazgatója és Átal László, a MÁV Zrt. gazdasági általános vezérigazgató-helyettese szeptember 15-i hatállyal közös megegyezéssel távozik a cégtől. Az új vezetők kilétét kinevezésük után hozzák nyilvánosságra.

Nem hárítja át az ügyfelekre a bankadót a K and H Bank, ha a plusz teher valóban átmeneti lesz. Hendrik Scheerlinck, a K & H Csoport vezérigazgatója azt mondta: ellenkező esetben a bank nem tudja betartani ezt az ígéretét. Úgy fogalmazott: reméli, hogy valóban átmeneti intézkedésről van szó és a kormány 2012-től újragondolja az elvonás mértékét.

Rekord alacsony szinten, 1 százalékon hagyta irányadó kamatát az Európai Központi Bank; a döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az EKB irányadó kamata 2000-től 2008 októberéig 4,25 százalék volt, azóta pedig a gazdasági válság miatt folyamatosan csökkent. Az 1 százalékos kamaton 2009 májusa óta nem változtat az Európai Központi Bank.

Új rendőri vezetőket nevezett ki a belügyminiszter. Pintér Sándor a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság vezetőjének Török Zoltánt, a Készenléti Rendőrség parancsnokának pedig Balogh Jánost nevezte ki. Szabó Jenő eddigi nógrádi főkapitány a jövőben a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának vezetője lesz, a volt Veszprém megyei rendőr-főkapitány, Bolcsik Zoltán feladata pedig miniszteri biztosként a Nemzeti Védelmi Szolgálat létrehozása.

Előzetes letartóztatásba helyezte Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját és Császi Zsolt egykori értékesítési igazgatót a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A két volt vezetőt kedden vették őrizetbe a Sukoró-ügy miatt. Tátrai Miklóst különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, Császi Zsoltot pedig bűnsegédlettel gyanúsítják.

A miniszterelnök szerint tudatos nevelőmunkával, elkötelezett kormányzat és felelős sportszövetség mellett van esélye a magyar futballnak. Orbán Viktor a Sport TV-nek adott interjúban azt mondta: sportbarát kormányt irányít, és ha egy sportág letesz az asztalra egy 5-10 éves fejlesztési tervet, akkor a kabinet mellé áll. A miniszterelnök szerint minőségi változást hoz, hogy Csányi Sándor lett a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. Orbán Viktor komoly kulturális problémának nevezte a lelátókon megfigyelhető szurkolói magatartást. Ezen szerinte feltétlenül változtatni kell. A miniszterelnökkel készült interjú péntek 18 órától látható a Sport1 csatornán.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×