eur:
389.57
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Forgóeszközhitellel bővült a Széchenyi Kártya Program - a nap legfontosabb hírei

Forgóeszközhitellel bővült a Széchenyi Kártya Program, szeptembertől elindul a beruházási, januártól pedig az úgynevezett pályázati önerő hitelprogram is.

Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta: az újabb lehetőségek a magyar kisvállalkozások támogatását, talpra állítását szolgálják. A Széchenyi Kártya Program lebonyolításában közreműködő KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója az Inforádióban közölte: a már igényelhető forgóeszközhitel felső határa - csakúgy, mint az évek óta rendelkezésre álló folyószámlahitelé - 25 millió forint, futamideje legfeljebb három év. Krisán László elmondta: a hitelhez az állam két százalék kamattámogatást és garanciadíj-támogatást is biztosít.

Az MSZP katasztrófáról beszél

Gazdasági szempontból katasztrofálisnak tartja a kormány első 60 napját az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője. Szekeres Imre szocialista politikus azt mondta: a kabinet megalakulása óta az MSZP számításai szerint mintegy 800 milliárd forintot vesztettek a devizahitelesek. Közölte: ez azt jelenti, hogy aki egy vagy két éve ötmillió forint svájci frank alapú hitelt vett fel, annak most 50 százalékkal magasabb törlesztő részletet kell fizetnie, mint induláskor. A politikus a bankadóról azt mondta: annak nagy részét a hitelfelvevők és a betétesek fogják megfizetni. Nagy Anna kormányszóvivő úgy reagált: az utóbbi hetekben nagyon sok bank nyilatkozott úgy, hogy nem akarja, és nem is tudja áthárítani a bankadó költségeit a lakosságra.

Schmitt Pálnak nem kellenek Sólyom László emberei

Az InfoRádió értesülése szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársainak 90 százalékától megválik a pénteken a Sándor-palotába költöző Schmitt Pál államfő. Az elbocsátandó hivatali dolgozók többsége már megkapta, vagy a napokban kapja meg felmondólevelét. Az információkat megerősítette a hivatal Stratégiai és Kommunikációs főosztályának vezetője. Kumin Ferenc elmondta: vezetői posztokon senki nem marad a helyén. Kiss Norbert, az elnöki hivatal jövendő társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője a távirati irodának azt mondta: a változtatásokra azért van szükség, mert a hivatal más struktúrában fog tevékenykedni.

Átadták a csepeli szennyvíztisztítót

Hivatalosan is átadták Csepelen a szennyvíztisztítót, amely már üzemszerűen működik. Demszky Gábor főpolgármester az ünnepségen emlékeztetett arra, hogy a csaknem 130 milliárd forintos beruházási összeg 65 százalékát az Európai Unió, 20 százalékát az állam, 15 százalékát pedig a főváros állta. A beruházás még folytatódik az év végéig a harmadik tisztítási fokozat megteremtésével és a monitoring kiépítésével. Ezeknek a költsége eléri a 62 millió eurót. A telep egyébként a francia cég és a fővárosi önkormányzat vitája miatt kényszerüzemeltetéssel működik. Wertán Zsolt, a KDNP fővárosi képviselője közölte: folytatódik az a vizsgálat, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselői kezdeményeztek azért, hogy a csepeli szennyvíztisztító építésének szabálytalanságaira fény derüljön.

Nyugdíj negyven év után - csak nőknek


Több tízezer nőt érinthet a kormány azon terve, hogy januártól negyven év szolgálati idő után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők; a férfiak kedvezményes nyugdíjazásáról még nem tárgyalt a kabinet. Erről Iván László, a Fidesz nyugdíj- és idősügyekkel foglalkozó képviselője beszélt. A politikus kérdésre válaszolva azt mondta: a negyven év szolgálati idő után az életkortól függetlenül nyugdíjba vonuló nők a teljes jogú öregségi nyugdíjat megkapnák. Iván László további részleteket, így például azt, hogy mikor lesz a javaslatból törvény, nem közölt.

PSZÁF-javaslat a devizahitelekről

Elküldte a lakossági devizahiteleknél alkalmazandó árfolyamra vonatkozó részletes szakmai javaslatát a nemzetgazdasági miniszternek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A szervezet szóvivője elmondta: álláspontjuk szerint a bankoknak az átváltáskor vagy a jegybank hivatalos devizaárfolyamát, vagy saját középárfolyamukat kellene alkalmazniuk. Binder István hozzátette: ez azért fontos, mert a jelenlegi gyakorlat évi több tízezer forint többletköltséget okoz az ügyfeleknek, a bankok pedig a hitelek folyósításánál és törlesztésénél alkalmazott vételi, illetve eladási árfolyamok révén olyan nyereségre tesznek szert, amely mögött nincs tényleges költség és kockázat.

Megemlékezések a roma holokauszt emléknapján

Az Európában tapasztalható előítéletek ellen emelték fel szavukat a roma holokauszt emléknapján, az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs táborban tartott gyászünnepség résztvevői. Roman Kwiatkowski, a lengyelországi romák egyesületének elnöke összefogására biztatta a megemlékezőket. Itthon koszorúzással egybekötött gyászünnepséget tartottak a főváros IX. kerületében, a Nehru parton lévő emlékműnél. A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Holocaust Közalapítvány rendezvényén az emlékezés, az emlékeztetés és a rasszizmus felszámolásának fontosságát hangsúlyozták a résztvevők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×