eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Ma egy éve lett miniszterelnök Bajnai Gordon

Egy évvel ezelőtt ezen a napon jelentette be Gyurcsány Ferenc, hogy Bajnai Gordon lesz az utódja a miniszterelnöki székben. A volt gazdasági miniszter az IMF hitelével és egy 1200 milliárd forintos megszorítással kezelte a gazdasági válságot. A kabinet fontosabb intézkedéseit Herczeg Zsolt foglalja össze.

Bajnai Gordon egy kínos komédiává fajult jelöltkeresés végén lett gazdasági miniszterből kormányfő. Elődje, Gyurcsány Ferenc úgy mutatta be, mint egy igazi szociáldemokratát. Az új miniszterelnök azt ígérte, hogy programjának végrehajtása fájni fog.

Nem hazudott.

Kormánya megszüntette a 13. havi fizetést és két évre befagyasztotta a béreket a közszférában. 2009-ben nem fizette ki a 13. havi nyugdíj második részletét, idén pedig megszűnt ez a juttatás. 65 évre emelte a nyugdíjba vonulás korhatárát és megváltoztatta a nyugdíjindexálás szabályát. A családi pótlékot is befagyasztotta, 2 évre maximálta a gyes és a gyed időtartamát, az ilyen segélyek megszerzéséhez szükséges biztosítási időt pedig hat hónapról egy évre emelte. Eltörölte az addigi lakástámogatási rendszert - helyette egy szűkebb körre szabott szisztéma lépett életbe.

Csökkentek viszont a munkát terhelő járulékok, változtak az szja-szabályok. 25 százalékra nőtt az áfa felső kulcsa, szigorodtak a cafetéria-szabályok, megszűnt a tételes egészségügyi hozzájárulás és nőtt a minimálbér összege.

A Bajnai-kormány hozta létre a krízisalapot, kedvezményes áfa-kulcsba sorolta a távhőt, megalkotta az "élettársi kapcsolatok nyilvántartását" létrehozó törvényt, elvette az életjáradékot a szándékos bűncselekményt elkövető olimpikonoktól, módosította a KRESZ-t, a Btk.-t és a Ptk.-t, megerősítette a pénzügyi felügyeletet és magatartás kódexet alkotott a pénzintézetek számára.

Nem tudta elfogadtatni azonban a parlamenttel a pártfinanszírozásról szóló törvényt és alkotmányellenes lett az ingatlanadó. Visszakoznia kellett az autók eredetvizsgálatának átalakítására hozott szabály végrehajtásától is.

A Fidesz mindvégig illegitimnek tartotta Bajnai-kormányát, ezzel szemben a miniszterelnök idén április 1-jén sikeresnek és eredményesnek nevezte a kabinetet.

A választók azonban 2010. április 11-én erről is véleményt mondtak: a Bajnai Gordon miniszterelnökségét lehetővé tevő SZDSZ kiesett az Országgyűlésből, a szocialisták pedig jelentős vereséget szenvedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×