eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem lefutott a meccs, a második fordulóban is minden szavazat számít

A korábbi voksolások alapján nem lehet következtetni arra, hogy mekkora lesz a részvétel az országgyűlési választások második fordulójában. Az azonban nem véletlen, hogy a pártok intenzív kampányt ígérnek a következő két hétben azért, hogy minél inkább mozgósítsák a szavazóikat. Nagy Tamás összeállítása.

1998-ban és 2002-ben a választásra jogosult állampolgárok nagyobb százalékban mentek el szavazni a választások második fordulójában, mint az elsőben. 12 évvel ezelőtt az első fordulóban 56,2, két héttel később pedig 57 százalékos volt a részvétel. Nyolc éve pedig a 70,5 százalékos első forduló után a szavazók 73,5 százaléka ment el szavazni a második fordulóban.

A többi évben mind alábbhagyott a szavazói kedv a második körre. Ezek alapján lehetetlen megjósolni, hogy a 64,38 százalékos vasárnapi részvétel után két hét múlva a jogosultak hány százaléka megy el szavazni.

Hiába gondolhatják sokan, hogy már előre lefutott meccsről van szó, a tét minden parlamentbe jutó pártnak nagy. 57 egyéni választókerületben maradt nyitott a verseny, ebből 56-ban a Fidesz jelöltje kapta a legtöbb szavazatot, mindössze egyben, Budapest 20-as körzetében vezet az MSZP-s Tóth József. Itt a fideszes jelölt áll a második helyen. Ezzel együtt nyolc olyan körzet van, ahol csak minimális előnnyel tudott győzni az első helyezett, háromban jobbikos, kettőben pedig MSZP-s a második helyezett.

Nem csoda, hogy mindegyik párt, amelynek a jelöltjei versenyben maradtak a második fordulóra, komoly és intenzív kampányt ígért a következő két hétben. A vasárnapi voksolás ugyanis bebizonyította, hogy minden szavazat számít. A szocialisták a Fidesz kétharmados többségét akarják megakadályozni, a Fidesz a minél stabilabb parlamenti többség érdekében akar minél több szavazót voksolásra buzdítani, a Jobbiknak pedig a szocialisták legyőzése lenne a legfontosabb, bár arra már kicsi az esélye, hogy a legnagyobb ellenzéki párttá váljon.

A minél nagyobb részvétel mellett a legtöbb a visszalépéseken múlik. Az MSZP és a Jobbik közölte, ezt sehol nem teszik meg senki kedvéért. A szocialisták viszont - a kétharmados Fidesz többség megakadályozása érdekében - a Lehet Más a Politikát kérték arra, hogy a demokratikus összefogás jegyében, ahol lehet, lépjenek vissza az MSZP javára. Ez persze nem jelentené azt, hogy ez esetben az LMP szavazói el is mennének a második fordulóban voksolni, és ha el is mennének, akkor az MSZP-re szavaznának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×