eur:
392.14
usd:
366.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hogyan lehet meg a Fidesznek a kétharmados többség?

A Fidesz-KDNP 206 mandátumot szerzett a parlamenti választások első fordulójában, így 52 képviselői helyre van szüksége a kétharmados többség eléréséhez. Második fordulót 57 egyéni körzetben tartanak, ezek közül 56 helyen fideszes jelölt nyert vasárnap. Hét egyéni választókerületben lehet esélye a szocialista jelöltnek a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint. Ugyanakkor legalább 9 egyéni választókerületben kellene nyernie az MSZP-nek, vagy esetleg a Jobbiknak a második fordulóban ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP ne kerüljön kétharmados többségbe.

A 176 egyéni választókerületből 119-ben dőlt el a szavazás már az első fordulóban, vagyis ennyi helyen szerezte meg az egyik jelölt a szavazatok legalább felét. Az összes ilyen körzetben a Fidesz-KDNP politikusai szereztek képviselői mandátumot. Nem kell második fordulót tartani Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében, itt valamennyi körzetben érvényes és eredményes volt az első forduló.

Összesen 64 mandátumot osztanak ki a parlamentbe jutott pártok között az országos kompenzációs listáról. Ennek lényege, hogy a vesztes egyéni jelöltekre leadott töredék szavazatok alapján is juttatnak képviselői helyeket az őket indító pártoknak. A számításba a jelöltekre és a területi listára leadott, de mandátumként nem hasznosított voksok is beleszámítanak.

50 egyéni körzettel meglehet a kétharmad

A Fidesz-KDNP a nagyarányú egyéni győzelem miatt maximum két-három listás helyben reménykedhet. Giró-Szász András politikai elemző, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója azt mondta az InfoRádiónak, becslése szerint ha a Fidesz az 57-ből 50 körzetet megnyer a második fordulóban, akkor az országos listáról még 2 mandátumhoz jut, ezzel meglehet a kétharmados többsége.

A Fidesz-KDNP a 119 egyéni mandátum mellé 87 képviselői helyet szerzett a területi listákról, vagyis összesen 206 képviselője már biztosan lesz az országgyűlésben. Ez a biztos kormánytöbbséghez elegendő, ám a pártszövetségnek még a kétharmados többség megszerzésére is van esélye. A kétharmadot biztosító 258 mandátumhoz még 52-t kell szereznie a Fidesznek, és erre elemzők szerint is jó esélye van.

Második fordulót 57 körzetben tartanak április 25-én, ezek közül 56 helyen fideszes politikus nyerte az első kört. Az egyetlen kivétel a fővárosi 20. számú körzet, a XIII. kerületben Tóth József szocialista polgármester 44,7 százalékot gyűjtve nyert Spaller Endre (Fidesz-KDNP, 36,4 százalék) előtt.

Hét körzetben fordíthat az MSZP

A Századvég Alapítvány számításai szerint az MSZP-nek legfeljebb hét választókerületben van esélyes a győzelemre, azonban sokszor itt is csak rendkívüli esetben, például ha az összes LMP-szavazó a második körben inkább az MSZP-t választja.

A fővárosban 21 körzetben rendeznek második fordulót, ebből 13-ban az LMP, 8-ban a Jobbik jelöltje végzett a harmadik helyen. Ahogy arra politológusok felhívják a figyelmet, kérdéses, hogyan viselkednek a kis pártok szavazói, a győzteshez húznak, vagy megpróbálják megakadályozni a kétharmadot.

Nem várhatóak visszalépések

Ezen kívül még legalább 8 egyéni választókerületben kellene az MSZP-nek fordítani, vagy néhány esélyesebb megyében a Jobbik jelöltjének diadalmaskodnia, Giró-Szász András szerint azonban ez kizárt.

Visszalépésekről nemigen eshet szó, hiszen a legtöbb helyen a választásba érdemben csak a Jobbik és a Lehet Más a politika jelöltjei szólhatnak bele, a két párt azonban jelezte: senkinek a javára nem kívánnak jelöltet visszaléptetni.A szocialistáknak a főváros XIII. kerületében, a 19.számú választókerületben van a legnagyobb esélyük fordítani, itt sokáig Szanyi Tibor szocialista jelölt állt az élen, ám most, az adatok teljes feldolgozottsága mellett a fideszes Szalay Péter átvette a vezetést. A különbség mindössze 429 szavazat a két jelölt eredménye között, így a második fordulóban könnyen történhet változás.

Sehol másutt nincs ilyen szoros eredmény a jelöltek között. Esélye lehet még a szocialista jelöltnek a XI. kerületben, Budapest 16. számú választókerületében, ahol Simicskó István Fidesz-KDNP-s jelölt csaknem 45 százalékot szerzett, míg Molnár Gyula szocialista polgármester több mint 38,2 százalékot, ez tehát nem olyan jelentős különbség.

A Századvég számításai szerint Budapest 22. számú választókerületében lehet esélye a szocialistáknak, itt Kulcsár József Ferenc, a Fidesz-KDNP jelöltje diadalmaskodott 43,7 százalékkal, a második helyen végzett Tóth Csaba szocialista politikus 31,4 százalékkal, a harmadik helyen álló LMP-s jelölt a szavazatok 15,4 százalékát gyűjtötte össze.
Budapest 31. számú választókerületében Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert 44 százalékkal, őt követi jelentősen lemaradva Avarkeszi Dezső, az MSZP jelöltje 28,7 százalékkal, itt is jelentős eredménnyel zárt az LMP, Hudák János 14,3 százalékos támogatást szerzett.

Négy jelölt Edelényben

A még nyitott választókerületek többsége Kelet-Magyarországon van: Borsodban 10, Jászban 6, Hevesben 4, Szabolcsban 3 körzetben lehet voksolni április 25-én is. Az említett 23 választókerületből 16-ban a Jobbik legyőzte az MSZP-t, Edelényben pedig a volt fideszes politikus, a függetlenként induló Molnár Oszkár lett a második. Ez az egyetlen körzet egyébként, ahol négy jelölt vesz részt a második fordulóban, mivel ennyien lépték át a 15 százalékos küszöböt. Szoros a verseny, 8-10 százalékponton belüli a különbség a Fidesz és a Jobbik között az ózdi, a kazincbarcikai és a tiszavasvári körzetben.

15 százalékos, tehát elég számottevő a különbség a Pest megyei 2. számú egyéni körzetben, azonban itt egy független jelölt is jelentős számú szavazatot gyűjtött össze, és ez még befolyásolhatja a második forduló eredményét. Az első helyen a fideszes Bábiné Szottfried Gabriella végzett 37,8 százalékkal, a második lett az MSZP-s Jakab Zoltán 22,4 százalékos eredménnyel. Õket követi Bethlen Farkas, aki független jelöltként a szavazatok 16,7 százalékát szerezte meg.

Giró-Szász András hangsúlyozta: számításaik szerint meglesz a Fidesz kétharmados parlamenti többsége, mivel ha a szocialista jelöltek mind a hét nyitott választókerületben diadalmaskodnak, akkor is 50 egyéni mandátumot szerez a Fidesz-KDNP, a hét vesztes körzetből pedig legalább 2 mandátumhoz jut majd az országos listáról, így megszerezheti a szükséges 52 mandátumot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×