INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Személyi következményei lehetnek a kampánycsend meghosszabbításának

Infostart / InfoRádió
Minden bizonnyal személyi következménye is lesz a kampánycsend meghosszabbításának - mondta az InfoRádiónak Lövétei István alkotmányjogász.

A választási törvény 71. számú paragrafusának első bekezdése szerint a szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor bezárja a szavazóhelyiséget, és azok, akik a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak, majd lezárják a voksolást. A szavazás lezárása után szavazatot már nem szabad elfogadni.

Az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász szerint nem sérti a választási eljárási szabályt az, hogy akik még sorban állnak, este hét óra után is voksolhatnak. Ebből a szempontból nem történt jogsértés, de Lövétei István szerint a valódi problémát az jelenti, hogy a kampánycsend alatt milyen információk mehettek ki a médiumokon keresztül.

Úgy véli, még sokáig próbálják értelmezni a szakemberek, hogyan jöhetett létre ilyen helyzet. és sokan fogják firtatni, hogy ki ezért a felelős. Ez egy olyan probléma, ami a rendszerváltás óta nem fordult elő - mondta, hozzátéve: nem hagyható szó nélkül, hogy ilyen megtörténhetett.

Az új kormánynak is foglalkoznia kell az üggyel, és a "most megesett karikaturisztikus csúfságot be kell kalkulálni egy új szabályrendszerbe" - fogalmazott Lövétei István.

Hanganyag: Farkas Dávid


A címlapról ajánljuk