eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Melyik pártnak kedvezhet a magas választói részvétel?

Az MSZP-nek és az LMP-nek kedvezhet a vártnál magasabb választási részvétel a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója és a Progresszív Intézet elemzője szerint. A Nézőpont Intézet munkatársa úgy véli: a kis pártok járhatnak jól.

A választás első fordulójának részvételi aránya várhatóan jócskán meghaladja a legtöbb közvélemény-kutató 60 százalék alatti szavazási hajlandóságot valószínűsítő prognózisát - mondta az MTI-nek Filippov Gábor, a Progresszív Intézet munkatársa.

Hozzátette, az előre borítékolható eredmény, azaz a Fidesz győzelme, és az ellenzéki párt stratégiájából következő, alacsony intenzitású kampány arra engedett következtetni, hogy "a választók nem élik meg élénk érzelmekkel a választások tétjét", erre azonban részben rácáfolt a részvételi arány.

Filippov Gábor szerint könnyen elképzelhető, hogy a nem várt szavazók elsősorban a "hontalan liberálisok" táborából érkeztek. "Megfigyelhettük, hogyan növekedett a kampány hajrájában az LMP ismertségével egyenes arányban a párt népszerűsége" - mondta.

A politológus szerint az is lehetséges, hogy a választás előtti napokban nyilvánosságra került Kubatov-beszéd az utolsó lökés volt az alulmotivált baloldali szavazók egy részének, akik így korábbi szándékuk ellenére elmentek szavazni.

A Progresszív Intézet elemzője úgy véli, valószínűleg a Jobbik fog rosszul járni a részvételi adatok alakulásával. Mint közölte, a párt szavazóbázisának aktivitása a kampány alatt végig igen magas volt, és az elmúlt hetekben nem történt olyan esemény, amely arra engedne következtetni, hogy új Jobbik-szavazók jelentős mértékben gyarapíthatták a részvételüket korábban ígérők táborát.

A győzelmi hangulat és a korábban magas részvételi szándék új Fidesz-szavazók tömeges megjelenését sem teszi valószínűvé - mondta Filippov Gábor.

A viszonylag magas szavazási hajlandóság Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója szerint is az MSZP-nek kedvezhet, az pedig, hogy Budapesten az országosnál átlagnál is magasabb a választási részvétel, az LMP-t segítheti.

Závecz Tibor az MTI-nek rámutatott, hogy az LMP támogatottsága az utóbbi hetekben folyamatosan nőtt, a párt potenciális támogatóinak fele azonban korábban nem ígérte biztosra a részvételét. Mint mondta, a magas részvételi arány bizakodásra adhat okot az LMP számára.

A Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója is annak a véleményének adott hangot, hogy az országosan 65 százalék körüli eredmény feltehetően a Jobbik esélyét rontja.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője ezzel szemben hangsúlyozta az MTI-nek: miközben a késő délutáni adatok szerint a részvétel egyre inkább megközelíti a 2006-ban tapasztaltat, Budapesten egy százalékkal nagyobb az eltérés a két adat között, mint országosan, azaz a fővárosban kora estig nem voltak annyira aktívak a választók, mint négy éve.

A vártnál magasabb részvétel Szomszéd Orsolya szerint azon kis pártoknak kedvezhet, amelyek nem rendelkeznek masszív szavazótáborral.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×