INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Századvég - Forsense: Fidesz - MSZP: 59:20

Infostart / InfoRádió
Változatlanul jelentős a Fidesz és az MSZP támogatottsága közötti különbség, az ellenzéki párt tartja jelentős, majdnem háromszoros előnyét - derült ki a Századvég és a Forsense 2008. november közepén végzett felméréséből. A kormánypárt támogatottsága a teljes sokaságon belül a lélektani határt jelentő tíz százalék alá esett.

Ha most vasárnap lenne parlamenti választás, akkor a szavazók 60 százaléka menne el biztosan, ez az arány gyakorlatilag megegyezik a novembert megelőző hónapokban mérttel - derül ki a Századvég és a Forsense telefonos felméréséből.

A pártot választók aránya ugyanakkor hat százalékpontos csökkenéssel az év eleji szintre esett vissza. A választásra jogosult polgárok kevesebb mint fele (47 százalék) tudja, illetve árulja el, hogy melyik politikai erőre adná voksát, ez közel nyolcmillió választásra jogosultból mintegy 3,75 millió embert jelent.

A pártot választók arányának csökkenése összefügghet azzal, hogy novemberben az emberek érdeklődésének középpontjában elsősorban nem politikai témák álltak. Arra a kérdésre, hogy melyek voltak az elmúlt hetek legfontosabb eseményei, a válaszadók több mint kétharmada tudott felelni. Akik legalább egy témát említettek, azok többsége az újinfluenzáról beszélt.

A biztos szavazó pártot választók aránya továbbra is alacsony. Novemberben a választópolgárok 37 százaléka állította, hogy biztosan az urnához járulna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson, illetve közölte, melyik pártra szavazna (ez mintegy hárommillió embert jelent).

A Fidesz továbbra is tartja jelentős, majdnem háromszoros előnyét az MSZP-vel szemben. A teljes sokaságon belül a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága 26 százalék, az MSZP szavazóinak aránya pedig egyszámjegyűre zsugorodott (kilenc százalék). A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz 59 százalékot ért el, az MSZP 20 százalékot. A biztos pártválasztók körében 12 százalékos támogatottsággal továbbra is a Jobbik áll a harmadik helyen. A kisebb pártok közül az LMP és az MDF három százalékon áll, az SZDSZ egy százalékot mondhat magáénak ezen a bázison.

Egyaránt negatív a kormány és az ellenzék megítélése

A Bajnai-kormány megítélése nem változott jelentősen októberhez képest, jelenleg a teljes lakosság 53 százaléka adott egyes vagy kettes osztályzatot teljesítményére.

Az ellenzék munkájával kapcsolatban a kérdezettek 58 százaléka reagált bírálóan, azonban fontos hangsúlyozni, hogy az "ellenzék" szó a jelenlegi politikai helyzetben több pártot és széles vertikumú politikai megnyilvánulásokat takar. Az év eleji szintre emelkedett azok aránya, akik mind a kormány, mind az ellenzék munkáját negatívan ítélik meg (28 százalék).

Bajnai Gordon és Orbán Viktor közül továbbra is a volt kormányfőt tartja alkalmasabb miniszterelnöknek a választók relatív többsége. A volt miniszterelnök 36 százalék szerint alkalmasabb, a jelenlegit pedig 28 százalék választotta. A Fidesz szavazók 88 százaléka Orbán Viktort, míg az MSZP támogatóinak 91 százaléka Bajnai Gordont tartja alkalmasabbnak a poszt betöltésére.

Kapcsolódó hang

Héjj Dávid, a Századvég tudományos munkatársa
 


A címlapról ajánljuk