eur:
394.56
usd:
371.69
bux:
66378.34
2024. április 16. kedd Csongor

Akár ötmilliós bírságot is kiszabhat majd az ÁNTSZ

Akár ötmillió forintos egészségügyi bírságot is kiszabhatnak a jövőben a szolgáltatókkal szemben, ha az Országgyűlés elfogadja az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek zárószavazása december 14-én lesz a parlamentben.

Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján azzal indokolta az előterjesztést, hogy elégtelenek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) eszközei arra, hogy kikényszerítsen fontos közegészségügyi és a szolgáltatók működésével kapcsolatos intézkedéseket, vagy azok végrehajtását. Megjegyezte: a bírság mértéke 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjed, és az ÁNTSZ bevétele lesz.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke elmondta: korábban nem szabályozták, de a javaslat elfogadása után a térítésmentes, nem kötelező védőoltások esetén a háziorvosok az egészségbiztosítási alapból finanszírozást kaphatnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez olyan lehetőség, amely a költségvetés helyzetétől függ.

Kökény Mihály közölte: a törvényjavaslat a patikaalapítás teljes liberalizációját három évvel elhalasztja, mert a tapasztalatok nem elég meggyőzőek és ellentmondásosak. Emlékeztetett: 2010. január 1-től nyílt volna meg ez a lehetőség.

Kitért arra, hogy az előterjesztés megteremti az egészségügyi miniszter felhatalmazását arra, hogy szabályozza az intézeten kívüli szülés szakmai szabályait és kizáró okait.

A politikus azt mondta: módosulnak a várólista-szabályok. Mint mondta, eddig nem volt arra lehetőség, hogy a betegeket az ő kezdeményezésük nélkül le lehessen venni a várólistáról, ha állapotuk már nem teszi indokolttá, hogy rajta legyenek. Ez most rendeződik - fűzte hozzá.

Kökény Mihály beszámolt arról, hogy változnak a gyógyszer- és a gyógyászati segédeszköz-ellátás szabályai: a jövőben megszűnik a többletár-támogatás, azaz nem nyújtható méltányosságból a támogatási mértéket meghaladó plusztámogatás. Kifejtette: ez arra vonatkozik, ha a forgalmazó a tb-támogatási körbe kezdeményezte a befogadást, de azt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elutasította, mert például hiányoztak a megfelelő hatékonysági vizsgálatok.

Helyszíni ellenőrzések, próbavásárlások lefolytatásával bővülnek az egészségbiztosító és az Egészségbiztosítási Felügyelet jogosítványai - mondta, megjegyezve, hogy többek között a patikák, a gyógyfürdők számíthatnak ellenőrzésekre, de a gyógyító-megelőző ellátásokra ez a jogkör nem terjed ki, vagyis "álruhás, álbeteg" ellenőrök nem lesznek.

Kökény Mihály szerint kedvezően változnak a gyermekápolási táppénz címén a keresőképtelen szülők táppénz lehetőségei. Hozzátette: az egészségbiztosító méltányosságból az előírtnál több napi gyermekápolási táppénzt is megállapíthat, ha azt a gyermek betegsége indokolja.

A bizottsági elnök közölte: jövő év végig nem kell új finanszírozási szerződést kötnie az egészségügyi szolgáltatóknak, addig érvényesek lesznek a mostaniak. Kökény Mihály azt mondta: a jövőben a szakvizsgához, a továbbképzés igazolásához el lehet majd számolni az Európai Unió tagállamaiban végzett tevékenységet is.

Kitért arra, hogy a módosítások után hatékonyabban működik majd a Nemzeti Rákregiszter, mivel kötelező lesz a teljes körű adatszolgáltatás. Hozzátette: kiegészül a bejelentendő fertőző betegségek köre a H1N1 influenzavírussal, valamint az Egészségügyi Világszervezet kérésére Chikungunya-lázzal. Hozzátette: bevezetik a nemzetközi referenciaárazást is.

Közölte: a 14 törvényt módosító előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról jövő hétfőn döntenek, a törvényjavaslat zárószavazása december 14-én lesz a parlamentben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Aktivizálódtak az első lakásukat vásárlók - Duplájára nőtt az arányuk

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai alapján. Zömében (29%) a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10%-os önerő lehetősége, valamint esetlegesen a CSOK Plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×