eur:
393.77
usd:
369.05
bux:
65842.71
2024. április 23. kedd Béla

Bebetonozná a PSZÁF vezetőségét az MSZP? - lapszemle

Nem rossz dolog a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete bukott elnökének lenni Magyarországon - írja a Magyar Nemzet. A lap információja szerint a pénzügyi válság kitörése után megfogalmazott kritikák hatására lemondott Farkas István ugyanis jelenleg is a volt munkaadója kenyerét eszi tanácsadói minőségben.

A Népszabadság arról ír: érett demokráciában megszokott, hogy akár húsz vagy még több évig ugyanaz az ember irányítja egy tárca apparátusát. Magyarországon ezzel szemben egy-egy politikai váltás - akár önkormányzati szinten is - a középvezetői karba is erősen belevág. Ennek következményeként az apparátusokat egyre kevésbé lehet mozgatni választás közeledtével. Egy új kormánynak mindig egyszerűbb saját embereket hozni, mint mérlegelni, hogy szakmailag megfelelő-e egy régi vezető. A kormányváltást ígérő hónapokban tehát mindenki vár. A választások utáni első hónapokban ugyancsak - immár az új vezetők utasításaira. Szinte mindenki számára egyértelmű, hogy ez káros az ország számára; semmi sem indokolja, hogy legalább egy évre leálljon az adminisztráció, mégis mindig ez történik.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy Magyarországon nem rossz dolog a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) bukott elnökének lenni. Farkas István ugyanis, aki a pénzügyi válság kitörése után megfogalmazott kritikák miatt lemondott a felügyelet elnöki posztjáról, a Magyar Nemzet információi szerint jelenleg is volt munkaadója kenyerét eszi tanácsadói minőségben. Hogy ezért a munkáért mennyit kap, és pontosan mi is a feladata, azt a felügyelet nem árulta el. A készülő új PSZÁF-törvény ismeretében Farkas "továbbszolgálata" nem is annyira meglepő, a szocialisták ugyanis az új szabályozás révén valósággal bebetonoznák a felügyelet általuk kijelölt vezetését. Egyrészt visszatérnének a 2004-ben, Szász Károly emlékezetes lemondatását követően szétvert vezetői struktúrához, amiben az elnök mellett két alelnök felelt a PSZÁF működésért, másrészt a vezetőket hatéves időtartamra neveznék ki. Fizetésüket a jegybankelnök díjazásához rögzítenék, több tíz millió forintos végkielégítést írnának elő számukra, amelyet akkor is megkapna a család, ha az elnök vagy két helyettese munkaszerződésének ideje alatt elhalálozna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×