INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Vlagyimir Putyinhoz készül Orbán Viktor

Infostart / InfoRádió
Orbán Viktor lesz a vendége az Egységes Oroszország párt szombati szentpétervári kongresszusának, és a Fidesz elnöke találkozik az orosz párt elnökével, Vlagyimir Putyin kormányfővel - értesült a Magyar Nemzet.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője az InfoRádióhoz is eljuttatott közleményében megerősítette, hogy Orbán Viktor szombaton részt vesz az Egységes Oroszország párt szentpétervári kongresszusán.

A Fidesz elnökét Borisz Grizlov, az orosz parlament (Állami Duma) elnöke, az Egységes Oroszország párt legfelsőbb tanácsának elnöke hívta meg a kongresszusra, amelyen részt vesz több nagy európai néppárt delegációja is.

Orbán Viktor hétfőn Budapesten találkozott Alekszandr Babakovval, az Állami Duma alelnökével, és a kongresszus ideje alatt is lehetőség adódik majd megbeszélésekre, ezek pontos menetrendje azonban majd a helyszínen dől el.

A Magyar Nemzet szerint a meghívás ténye "egyértelműen arról árulkodik, hogy Moszkva pragmatikusan előre tekint, s nem számol az MSZP jó szereplésével". Az újság így folytatja: "erről árulkodott már, hogy nemrégiben az orosz fél lemondta a kormányközi vegyes bizottság soros budapesti ülését. Oroszország a választások után is szeretné megőrizni a jó viszonyt Budapesttel, derül ki Alekszandr Tolkacs nagykövet lapunknak adott interjújából is".

A nagykövet az interjúban azt mondta: "a szélsőséges fasiszta erők kivételével kész vagyok találkozni minden magyar párt vezetőjével... Nekem nincsenek politikai előítéleteim".

A Mol-lal kapcsolatos kérdésre Tolkacs válasza: "...ha a magyar állam olyan gazdag, vásárolja vissza a privatizált részét, s minden meg van oldva... Nem értem, miért démonizálják az orosz tőkét. Magyarországnak e tekintetben semmiféle negatív tapasztalata nincs. Mi akkor a probléma? ... Nézzük akkor a Malévot! Tisztán üzleti kérdésről van szól. A légitársaságok válságban vannak, s összeolvadnak. Mi köze ennek a kétoldalú kapcsolatokhoz?"

A magyar külpolitikáról azt mondta a Magyar Nemzetnek az orosz nagykövet: "úgy gondolom, hogy Magyarországnak nem lengyel, román vagy szerb, hanem magyar külpolitikára van szüksége. Megvannak a saját nemzeti érdekei, a szövetségi kötelezettségei, s ezektől vezérelve kell kialakítania a politikáját".

A címlapról ajánljuk