INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

"Magyarország és Németország mindig jó barát lesz"

Infostart / InfoRádió
Az egyik legmagasabb német kitüntetést vehette át Prőhle Gergely Németország budapesti nagykövetétől. A volt berlini nagykövet a Német Szövetségi Köztársaság Szövetségi Érdemkeresztjét kapta Dorothee Janetzke-Wenzeltől, aki az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: bár Prőhle Gergely nem egészen három évet volt nagykövet, az egyik legintenzívebb időszakot tudhatja maga mögött.

Prőhle Gergely 2000-ben lett berlini nagykövet, majd kiküldetésének lejárta előtt a szocialista-szabad demokrata kormány 2002 végén helyezte át Svájcba. A mostani kitüntetés, a Német Szövetségi Köztársaság Szövetségi Érdemkeresztje, az egyik legjelentősebb, amit külföldi kaphat.

Az elismerést átadó Dorothee Janetzke-Wenzel német nagykövet az InfoRádiónak adott interjújában elmondta: noha Prőhle Gergely nem egészen három évet töltött el Berlinben, az akkori időszakban nagyon intenzívek voltak a magyar-német kapcsolatok.

Úgy fogalmazott: a németek és magyarok között zajló nagy találkozások voltak azok, amelyek Prőhle Gergely eddigi életét jellemezték.

Prőhle nagyköveti kinevezése előtt a Friedrich Neumann Alapítvány irodájának vezetőjeként, majd a kulturális minisztérium államtitkáraként is sokat tett, egyebek közt a baden-württenbergi tartományi kormánnyal erősödtek meg a kormányközi együttműködések, létrejött Budapesten az első német nyelvű egyetem, az Andrássy, 1999-ben a frankfurti könyvvásáron a német közönség megismerhetett több magyar írót.

De hogy egy aktualitást is említsek, folytatta a nagykövet, Prőhle Gergely a magyarországi evangélikusok országos felügyelőjeként a német-magyar evangélikusok közötti kapcsolatokban is nagy szerepet játszik. Ezen kívül a civil társadalmi területeken is jelentősek a fáradozásai.

A német nagykövet az InfoRádiónak adott interjújában arról is beszélt, hogy a jövő évi magyar országgyűlési választások nem változtatnak majd a két ország viszonyán, az ugyanis nem pártoktól függ.

Dorothee Janetzke-Wenzel azt mondta: Németország tizedik szomszédjának tekinti Magyarországot, azzal együtt, hogy nincs a két államnak közös földrajzi határa. Sok esetben az Európai Unióban is együtt lépünk fel. Tehát mindig nagyon jó barátok leszünk - tette hozzá a német nagykövet.


A címlapról ajánljuk