eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin

Háromszobás lakás, dupla bér sem elég egy orvosnak - lapszemle

Hét számjegyű letelepedési támogatással is megtoldotta korábbi ajánlatát a kalocsai kórház főigazgatója, hogy találjon orvost a gyermekosztályra, holott már háromszobás lakást, a közalkalmazotti bértábla szerinti fizetés dupláját is megígérte, s munkát a házastársnak, de mindhiába - írja a Népszabadság.

A héten lejárt a gyermekosztály bezárásának ideiglenes határideje, s mivel orvost nem sikerült szerezni, az ÁNTSZ megvonta a működési engedélyt a kalocsai kórháztól. Dr. Deák Zoltán főigazgató szerint hiába az osztály messze átlagon felüli felszereltsége, a város kulturális vonzereje - senki nem akar kisvárosi kórházban dolgozni. A lap megjegyzi: Kalocsa valószínűleg csak az első a sorban. Januártól ugyanis legalább négy orvosnak kell lennie egy osztályon. E szempontból kritikus a helyzet például Szentesen, Gyulán, Békéscsabán és Dunaújvárosban.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy lényegében csak a kormányhoz közel álló szervezetek és települések juthattak a vidékfejlesztésre szánt Leader-program uniós forrásaihoz. Mindezt a 2004-2007-es időszakot vizsgáló Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, illetve az agrártárca birtokunkba jutott vizsgálati anyaga is alátámasztja. Kiderült, a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület nem kezelte elkülönített számlán azt az 500 millió forintot, amit a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól tavaly decemberben kapott. Éppen ezért az összeg felhasználását sem lehetett egyértelműen nyomon követni.

Az index.hu arról ír, hogy bemutatták az Internet Explorer 9-et. A teszteredmények szerint a kilences Explorer nagyon korai verziója nagyjából öt-hatszoros sebességnövekedést ért el az IE8-hoz képest, amivel már majdnem utolérte a Firefoxot, bár a Chrome és a Safari sebessége még mindig messze van tőle.

A Világgazdaság szerint a távol-keleti versenytársakkal küzdő magyar játékgyártók bizonyos szezonális termékek esetében továbbra is tartják előnyüket, de részesedésük a már régóta tartó tendenciát követve tovább csökkent a hazai kínálatban. Emiatt még nagyobb hangsúlyt fektetnek nagykereskedelmi tevékenységükre, amely ellensúlyozhatja bevételkiesésüket. Bár az év folyamán a válság miatt stagnált a játékpiac szereplőinek forgalma, jó karácsonyi időszaknak néznek elébe, mivel a családok ilyenkor nem spórolnak a gyerekeken.

A Napi Gazdaság összeállításából kiderül, hogy az év első tíz hónapját 20-30 százalékos forgalomcsökkenéssel zárták a magyarországi autószervizek, amelynek oka a fizetőképes kereslet gyengülése és az illegális javítások terjedése. Egyre több autós választja a legolcsóbb, gyakran illegális vagy tevékenységük egy részét nem jogszerűen végző helyeket. Változatosan alakul a gépjárműalkatrészek piaca: míg a prémium szegmensben még némi növekedésre is futotta, addig a közép-és alsó kategóriában - a dömpingáras termékek túlsúlya miatt - ötödével esett vissza a forgalom.

A portfolio.hu arról ír, hogy újra felerősödött a sajtóban történő üzengetés a BorsodChem ügyében. Korábbi hírek szerint a BorsodChemnek nettó egymilliárd euró hitel átstrukturálásáról kell megállapodnia mintegy 60 banki és más hitelezővel. A vállalat szerint a pénzügyi átstrukturálási folyamat végleges lezárásához egyetlen kulcsfontosságú elem hiányzik, a magyar kormány által piaci feltételekkel rendelkezésre bocsátandó MFB-hitel. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium azonban leszögezi: a Magyar Állam több mint egy évtizede nem tulajdonosa és nem hitelezője a vállalatnak. Ezért a kialakult pénzügyi helyzet felelőssége kizárólag a tulajdonosokat, valamint a hitelező bankokat terheli, és nem a Magyar Államot. A munkahelyek megtartása érdekében ugyanakkor a Kormány továbbra is kész szerepet vállalni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×