eur:
393.36
usd:
368.19
bux:
65982.54
2024. április 24. szerda György

76 ezer forintos minimálbér? - a nap legfontosabb hírei

76 ezer forintos minimálbérre tett javaslatot 2010-re a munkavállalói oldal az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén - mondta az InfoRádióban a munkavállalók szóvivője. A munkaadókat képviselő Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az InfoRádióban gesztusértékűnek nevezte az ajánlatot, és közölte: mérlegelik azt.

A munkavállalók korábban a jelenleg 71.500 forintos minimálbér 78 ezer forintra emelését szerették volna, és azt, hogy a garantált bérminimum a minimálbér 122 százaléka legyen.

Újabb halálos áldozatai lehetnek az új vírusnak

Nagy valószínűséggel az új influenza szövődményeként fellépő súlyos, kétoldali tüdőgyulladásban halt meg egy beteg a szombathelyi Markusovszky Kórházban - közölte az intézmény fertőző osztályának vezetője. Schneider Ferenc főorvos elmondta: a 66 éves cukorbeteg férfi az intenzív osztályon hunyt el kedden, egy gyors lefolyású fertőzés következtében, és véréből kimutatták a H1N1 vírust.

Megnyíltak az első oltóközpontok

Próbajelleggel 29 oltóközpont kezdte meg működését az országban - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás az Országos Onkológiai Intézetben létrehozott központ bemutatásán elmondta: az oltási helyeket egyelőre reggel 8 és este 8 óra között lehet igénybe venni, az oltóanyag és a vakcina beadása összesen 3 ezer forintba kerül. Szólt arról is, hogy országszerte összesen 200 oltóközpont létrehozását tervezik; a működtető kórházak egyszeri támogatásban részesülnek és az oltásokért kapott összeg is náluk marad.

A JP Morban felminősítette Magyarországot

Felminősítette a magyar adósságpiaci befektetéseket a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport. A londoni székhelyű cég a gyorsan javuló költségvetési helyzetre, és a szerinte hamarosan szintén javulásnak induló adósságrátára hivatkozva döntött így. A JP Morgan megismételte: várhatóan Magyarország csatlakozhat elsőként az euróövezethez a még belépésre váró három közép-kelet európai ország közül.

Hétfőn ismét csökkenhet az alapkamat

Az elemzők többsége 50 bázispontos kamatcsökkentést vár a Monetáris Tanács hétfői ülésétől - mondta az InfoRádióban a portfolio.hu munkatársa. Weinhardt Attila hangsúlyozta: a kamatmérséklés további ütemét jelentős mértékben befolyásolhatja a nemzetközi befektetői hangulat. Hozzátette: a szakértők szerint a jegybank Monetáris Tanácsa jövő év közepéig tovább csökkenti a jelenleg 7 százalékos kamatot, amelynek a legalacsonyabb szintje 5 és fél, 5,75 százalék körül lehet.

Csak részben orvosolná az Országgyűlés az államfő kifogásait

Az államfő kifogása ellenére sem gyűjthetnének a vallásra vonatkozó adatokat a 2011-es népszámláláson, ha az Országgyűlés hétfőn elfogadja a kormány által benyújtott módosító indítványt. Sólyom László október 21-én küldte vissza a parlamentnek megfontolásra a törvényt, mert nem értett egyet azzal, hogy a 2001-es referendummal ellentétben most nem gyűjtenének egyebek mellett az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, valamint a vallásra vonatkozó adatot. A kormány által benyújtott módosító indítvány csak részben orvosolná az államfő által felvetett problémákat, így a kisebbséghez tartozás helyett a hovatartozásról és az anyanyelvről kérdeznék a népszámláláson az állampolgárokat, nem szerepel azonban az adatkörök között a vallás és az egészségi állapot.

Idén már nem dönt az AB az uniós mezőgazdasági támogatásról

Az idén már nem dönt az Alkotmánybíróság az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről szóló törvény ügyében. Ezt Paczolay Péter, a testület elnöke közölte. A parlament által elfogadott jogszabályt az államfő még tavaly november közepén küldte meg az Alkotmánybírósághoz utólagos normakontrollra. Szerdán tizenhét agrárszervezet nevében több száz gazdálkodó demonstrált az Alkotmánybíróság épülete előtt, hogy a testület minél előbb hozzon döntést az SPS bevezetéséről.

Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik

Alkotmánybírósághoz fordul a betiltott szervezetek egyenruhájának viselését tiltó, jövő csütörtökön hatályba lépő szabálysértési rendelkezés miatt a Jobbik. Volner János, a párt rendvédelmi kabinetjének vezetője azt mondta: a bírósági döntések értelmében a nemzeti jelképek, formaruha viselése a szabad véleménynyilvánítás körébe tartozik, ezért a rendelkezést jogellenesnek tartják.

Újabb hét embert vettek őrizetbe Sajóbábonyban


Újabb hét embert vettek őrizetbe a hétvégén Sajóbábonyban történtek miatt - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Egyedné Novodonszki Éva elmondta: az érintettek helyi lakosok, és ellenük is felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak gyanúja miatt indítottak eljárást. Az ügyben csütörtökön is őrizetbe vettek két embert, 3 másikat pedig már szerdán előzetes letartóztatásba helyezett a miskolci városi bíróság. Sajóbábonyban a Jobbik által rendezett szombat esti lakossági fórum után alakult ki összetűzés a korábban feloszlatott Magyar Gárda egyenruháját viselők és a roma lakosság között.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×