INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A NATO nem aggódik Magyarország miatt

Infostart / InfoRádió
Magyarország jövőre minimálisan növeli a védelmi kiadásait, és hosszú távon növeli a költségvetést a NATO által megkövetelt GDP arányos két százalékos szintig - mondta az InfoRádió kérdésére a szervezet főtitkára, miután találkozott a miniszterelnökkel.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete nem aggódik amiatt, hogy Magyarország a megköveteltnél kevesebb pénzt fordít honvédelemre. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a kormányfővel folytatott budapesti megbeszélései után az InfoRádió kérdésére azt mondta: volt már miniszterelnök, tudja, hogy ilyen nehéz körülmények között nehéz jelentősen emelni a védelmi költségvetést.

"Nem minden szövetségesünk teljesíti a GDP arányosan két százalékos kiadási minimumot, de a miniszterelnökük biztosított arról, hogy Magyarországnak hosszú távú célja ennek elérése, ráadásul most is minimálisan növekszik a védelmi költségvetés. A legfontosabb most, hogy Magyarország részt akar venni a nemzetközi missziókban, hogy folytatja a haderőreformot. Nincs okom panaszra" - jelentette ki.

A miniszterelnök szerint a NATO zsinórmértéket jelent Magyarországnak, elmondhatjuk, hogy tagja vagyunk a legerősebb védelmi szervezetnek. Bajnai Gordon méltatta a magyar felajánlásokat. "Az ország méreténél sokkal nagyobb arányban veszünk részt katonai missziókban; a haderőnk mintegy tíz százalékával, ami kiemelkedő arány. Büszkék vagyunk arra, amit katonáink nemcsak Afganisztánban, hanem a Nyugat-Balkánon is tanúsítanak" - mondta a kormányfő.

Bajnai Gordon elmondta, hogy a magyar külpolitika legfontosabb feladata a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációja. Budapest aktív diplomáciát folytat a térségben, és támogatja Horvátország uniós csatlakozását.


A címlapról ajánljuk