eur:
394.27
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Tíz százalékkal kevesebből gazdálkodhat a szociális tárca

Jövőre az idei évhez képest közel tíz százalékkal, 88 milliárd forinttal csökken a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) költségvetése - közölte a szaktárca vezetője.

Herczog László miniszter elmondta, egyebek mellett kevesebb pénzt fordítanak majd a lakossági energiaár-támogatásra, így az idei évi közel 63 milliárd forintról ez az összeg 25 milliárd forintra csökken. A tárcavezető a gáz világpiaci árának csökkenésével indokolta a döntést.

A tárcavezető kérdésre azt mondta, hogy "a szabály nem változik", ám a negyedik kategóriába eső jelenlegi támogatottak jövőre már nem kapnak segítséget. Utalva a gáz árának várható csökkenésére, közölte: ugyanakkora összeg kifizetéséhez már nem kell támogatás. Azt hangoztatta, minél kisebb a gázár, annál kevesebb támogatást kell adni.

A miniszter a büdzsé tervezetének ismertetésekor arra kérte az újságírókat, "nézzenek a számok mögé". Utalt egyebek mellett arra, hogy öt százalékponttal csökkentek a járulékok, így például egy 100 forintos bér kifizetéséhez öt forinttal kevesebb bruttó bérköltséget kell odaadni az intézményeknek.

Előfordulhat olyan eset is, hogy egy támogatás látszólag nő, ám valójában fajlagosan kevesebb, ha az ellátandó feladat még nagyobb mértékben növekedett. Hozzátette: mindez fordítva is igaz lehet egy másik esetben - közölte.

Elmondta, az intézmények működtetése nagyjából az ideihez hasonló szinten marad, ha itt is figyelembe veszik a járulékcsökkenést.

Az úgynevezett fejezeti kezelésű előirányzatoknál a kiadási főösszeg 76,2 milliárd forinttal csökkent az idei évi eredeti előirányzathoz képest; ebből a járulékcsökkentés hatása 26,1 milliárd forint - közölte.

Elmondta, a büdzsé tervezetének elkészítésekor a tárcánál a foglalkoztatás segítését és a hátrányos helyzetűekre való figyelmet tekintették prioritásnak.

Jövőre várhatóan több pénz jut majd az Út a munkához programra; az idei 97 milliárd forintról a program költségvetése 110 milliárd forintra emelkedik, és további 7,5 milliárd forint európai uniós forrás is rendelkezésre áll majd.

A következő évben a kormány száz romatelepet számolna fel, erre egymilliárd forintot különítettek el a tárca költségvetésének tervezésekor.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×