INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Tíz százalékkal kevesebből gazdálkodhat a szociális tárca

InfoRádió / MTI
Jövőre az idei évhez képest közel tíz százalékkal, 88 milliárd forinttal csökken a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) költségvetése - közölte a szaktárca vezetője.

Herczog László miniszter elmondta, egyebek mellett kevesebb pénzt fordítanak majd a lakossági energiaár-támogatásra, így az idei évi közel 63 milliárd forintról ez az összeg 25 milliárd forintra csökken. A tárcavezető a gáz világpiaci árának csökkenésével indokolta a döntést.

A tárcavezető kérdésre azt mondta, hogy "a szabály nem változik", ám a negyedik kategóriába eső jelenlegi támogatottak jövőre már nem kapnak segítséget. Utalva a gáz árának várható csökkenésére, közölte: ugyanakkora összeg kifizetéséhez már nem kell támogatás. Azt hangoztatta, minél kisebb a gázár, annál kevesebb támogatást kell adni.

A miniszter a büdzsé tervezetének ismertetésekor arra kérte az újságírókat, "nézzenek a számok mögé". Utalt egyebek mellett arra, hogy öt százalékponttal csökkentek a járulékok, így például egy 100 forintos bér kifizetéséhez öt forinttal kevesebb bruttó bérköltséget kell odaadni az intézményeknek.

Előfordulhat olyan eset is, hogy egy támogatás látszólag nő, ám valójában fajlagosan kevesebb, ha az ellátandó feladat még nagyobb mértékben növekedett. Hozzátette: mindez fordítva is igaz lehet egy másik esetben - közölte.

Elmondta, az intézmények működtetése nagyjából az ideihez hasonló szinten marad, ha itt is figyelembe veszik a járulékcsökkenést.

Az úgynevezett fejezeti kezelésű előirányzatoknál a kiadási főösszeg 76,2 milliárd forinttal csökkent az idei évi eredeti előirányzathoz képest; ebből a járulékcsökkentés hatása 26,1 milliárd forint - közölte.

Elmondta, a büdzsé tervezetének elkészítésekor a tárcánál a foglalkoztatás segítését és a hátrányos helyzetűekre való figyelmet tekintették prioritásnak.

Jövőre várhatóan több pénz jut majd az Út a munkához programra; az idei 97 milliárd forintról a program költségvetése 110 milliárd forintra emelkedik, és további 7,5 milliárd forint európai uniós forrás is rendelkezésre áll majd.

A következő évben a kormány száz romatelepet számolna fel, erre egymilliárd forintot különítettek el a tárca költségvetésének tervezésekor.

A címlapról ajánljuk