INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Az önkormányzati szövetségek felfüggesztették tárgyalásaikat a kormánnyal

InfoRádió / MTI
Az önkormányzati szövetségek felfüggesztették tárgyalásaikat a kormánnyal. A Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának péntek délelőtti ülése után azt közölték: figyelemfelhívásnak szánták döntésüket, mert úgy látják, hogy a költségvetési tervezet benyújtása előtt már konkrét számokról kellene beszélni.

A hét érdekvédelmi szövetség képviselői azt hangoztatták, hogy nem "az asztal felborítása" volt a céljuk, hanem azt akarták egyértelműen üzenni a kormánynak, hogy nem tájékoztatást, hanem egyeztetést kívánnak. Méltatlannak nevezték a kormány által a költségvetéssel kapcsolatban számukra készített anyagot.

Közölték, akkor ülnek újra tárgyalóasztalhoz, ha a kormány érdemben akar velük egyeztetni.

Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség vezetője utalt Bajnai Gordon kormányfő "kisebb torta", kevesebb elosztható forrás hasonlatára, és azt mondta: ha kisebb a torta, akkor más alapanyagból, más szakáccsal kenyeret süssenek helyette.

Molnár Gyula, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke - aki MSZP-s képviselő is - azt sérelmezte, hogy "számok helyett még mindig csak elveket" láthatnak.

Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Szövetségének alelnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptember 11-én már a parlament előtt lesz a költségvetési törvényjavaslat, ám az érintett önkormányzatok még mindig nem tudják, honnan von el a kormány 120 milliárd forintot.

Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének az elnöke úgy fogalmazott, hogy ha a kormány egy jottányit sem akar engedni a 120 milliárd forintos elvonásból, és az sem világos, milyen feladatokat vonnának el az önkormányzatoktól, "akkor minek szórakozzunk egymással". Közölte: számos olyan, az önkormányzatok számára kötelezően előírt feladat van, amelynek az elhagyása vagy elhalasztása indokolt lenne.

Varga Zoltán önkormányzati miniszter az önkormányzati érdekképviseleti vezetők sajtótájékoztatója után sajnálatát fejezte ki a megbeszélések felfüggesztés miatt. Ugyanakkor azt mondta, hogy a költségvetésről csak akkor tudnak tárgyalni, ha a kormánynak már kialakult álláspontja lesz a büdzséről.

Arra a kérdésre, változhat-e még a 120 milliárdos elvonási keretösszeg, azt felelte, hogy "aki politikával foglalkozik, az mindent elképzelhetőnek tart".

Az érdekképviseleti vezetők sajtótájékoztatója előtt Bajnai Gordon kormányfő nyilatkozott az újságíróknak, ám a tárgyalások felfüggesztéséről akkor nem beszélt, csak arról, hogy várják az önkormányzatok szakmai javaslatait.

Bajnai: rendkívüli költségvetési év lesz


A kormányfő szerint rendkívüli költségvetési év elé néz jövőre Magyarország, ezért kezdték el az egyeztetéseket a szokásosnál korábban, elsőként az önkormányzati érdekképviseletekkel.

Bajnai Gordon a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának ülését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: azt keresik, hogy kevesebb pénzből, kisebb tortából hogyan lehet jóllakni vagy legalábbis túlélni.

Hozzátette: az önkormányzatok a tervek szerint a kevesebb forrás mellé több döntési szabadságot, ám kevesebb feladatot kapnának.

Minden érdekcsoportnak és részcsoportnak a saját működését a visszaeső gazdasághoz kell igazítania, "egy két év alatt összesen 7,5 százalékkal visszaeső gazdasági és bevételi szinthez" - közölte.

Elmondta, az ülésen azt javasolta az önkormányzatoknak, hogy kezdjenek el egy két-három hetes egyeztetés-sorozatot, ahol részterületenként áttekintenék, hol lehetne forrásokat megtakarítani.

Közölte azt is, három területen az önkormányzatok jövőre több pénzhez juthatnak. Az egyik ilyen terület a közbiztonság, ahol a települések plusz forrást kaphatnának a rendvédelem, a rendőrség munkájának a támogatására. Az út a munkához programot is kibővítené a kormány, így az önkormányzatok még több pénzt kapnának a foglalkoztatásra. A harmadik terület, ahová többletpénzt szán a kormány, a kisgyermekek napközbeni felügyelete, gondozása, a családi napközire bölcsőde támogatása lenne.

A kormányfő azt közölte, "nem fűnyíróval, hanem tételesen válogatva, darabra megnézve, hogy hol fáj legkevésbé", próbálnak pénzt elvenni.

A kormányfőtől az újságírók nem kérdezhettek. Így csak az önkormányzati érdekképviseletek fél órával későbbi sajtótájékoztatóján derült ki, hogy felfüggesztették a költségvetési egyeztetéseket. Az érdekképviseletek figyelemfelhívásnak szánták döntésüket, mert úgy látják, hogy a költségvetési tervezet benyújtása előtt már konkrét számokról kellene beszélni.


A címlapról ajánljuk