eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bostjan Zeks szlovén miniszter a Rába-vidéki szlovéneknél

Rába-vidéki szlovén kisebbség képviselőivel találkozott kedden a Vas megyei Felsőszölnökön Bostjan Zeks, a Szlovén Köztársaság kormányának határon túli szlovénekért felelős tárca nélküli minisztere.

Bostjan Zeks tárca nélküli miniszter látogatása bemutatkozó jellegű, tájékozódni kíván a magyarországi szlovén kisebbség helyzetéről.

A politikust Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke és Felsőszölnök polgármestere fogadták, majd közösen megtekintették a nemzetiségi település kéttannyelvű általános iskoláját, a helyi római katolikus templomot és a felsőszölnöki tájházat.

A miniszter a nap során felkeres több kisebbségi oktatási intézményt, ellátogat Szlovénia szentgotthárdi főkonzulátusára. Ezt követően hivatalában fogadja őt Szentgotthárd alpolgármestere. A miniszter a látogatás végén a szentgotthárdi Szlovén Információs Központban megnyitja a Szlovén Vidék Kht. irodáját.

Ropos Márton elmondta, a miniszter elismerően szólt, a felsőszölnöki Kocsis József Kéttannyelvű Általános Iskolában látottakról, hiszen magyar állami támogatással az épületet három éve szinte teljesen felújították, a tantermek felszerelése pedig a szlovén kormány segítségének köszönhetően újult meg. Negyedik éve kéttannyelvű az iskola, a tantárgyak nagy részét a felsőbb osztályokban már  szlovénül tanítják.

Bostjan Zeks útban Szentgotthárdra, felkereste a rábatótfalusi városrész óvodáját is, amelynek a gyermeklétszám csökkenése miatt korábban felmerült az esetleges bezárása, de a helyi szlovén kisebbség határozott tiltakozásárára tovább működik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×