eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kurd földgáz a Nabuccóba, ahogyan a törökök látják

Az észak-iraki kurd vidékről származó földgáz lehetővé teszi, hogy a Nabucco vezeték 2014-től valóban szállíthasson gázt Európába, mondták a török állami Botas vezetéküzemeltetőnél van.

- Az iraki térségben nagy tartalék van, és az ott termelt gáz döntő fontosságú a Nabucco-terv megvalósítása számára. A legrosszabb esetben is lehetővé teszi annyi gáz beszerzését, amennyi minimálisan szükséges a Nabucco 2014-es indításához - mondta a Botas egy nevének elhallgatását kérő illetékese a Reutersnek.

Előzőleg, vasárnap reggel a résztvevők hírül adták, hogy a Mol és az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat 10-10 százalék erejéig betársul egyesült arab emírségekbeli cégek észak-iraki, kurdisztáni gázkitermelő vállalkozásába azzal a távlati céllal, hogy az ott termelt földgáz egy részéből akár teljes egészében megtöltik a tervezett Nabucco gázvezetéket, legalábbis az első időszakban.

A Botas az EU által felkarolt Nabucco tervezésére, építésére és üzemeltetésére 2002-ben alakult együttműködés, majd 2005 óta vegyesvállalat egyik részvényese, együtt az OMV-vel, a Mollal, a román Transgazzal, a bolgár Bulgargazzal és a német RWE energiavállalattal.

- Törökország mindig is földgázelosztó központtá akarta tenni Ankarát, és ez (az észak-iraki, kurdisztáni) vállalkozás, amelynek célja gázt juttatni Irakból Törökországon át Európába, támogatja ezt az elképzelést. Törökország mindazonáltal továbbra is számít az azerbajdzsáni, az iraki, az iráni gáz és más arab országok földgázának továbbítására Európába - mondta a Botas illetékese.

Törökország jelenleg évi 23,4 milliárd köbméter földgázt kap Oroszországtól, ez a török felhasználás 67 százaléka. Az emírségi vállalatok, a Mol és az OMV észak-iraki vállalkozása távlatilag évi 10 milliárd köbméter földgázt juttathat Törökországnak, jóval többet annál a 15 százaléknál, amennyit Törökország korábban a Nabuccón majdan érkező gázból le akart kötni magának. Törökország 15 százalékos követelését a többi Nabucco-partner eddig elutasította.

A ma bejelentett emírségi-osztrák-magyar vállalkozás viszont csak az iraki és a török igények kielégítése után maradó gázt szándékozik a Nabuccóba tölteni, illetve azt bőven elegendőnek tartja a Nabucco megtöltésére a kezdeti időszakban, vagyis a Törökországnak szánt mennyiség a Nabuccóba töltendő, Európának szánt exportmennyiségen felül értendő. Ily módon elmozdítható a török-európai együttműködés egyik akadálya a Nabucco útjából, vélik elemzők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×