eur:
389.63
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Oszkó: Egy-másfél havi összeggel emelkedhetnek a jövedelmek - hírösszefoglaló

A pénzügyminiszter szerint egy-másfél havi összeggel emelkedhetnek jövőre az átlagos jövedelmek az adócsökkentések eredményeként. Bemutatták a Fidesz európai parlamenti választási programját. A fővárosi költségvetés elfogadása után lemond budapesti képviselői mandátumáról Kivágó Iván Györgyné. A nap hírösszefoglalója.

 A pénzügyminiszter szerint egy-másfél havi összeggel emelkedhet jövőre egy átlagfizetéssel rendelkező állampolgár éves nettó jövedelme az adócsökkentések eredményeként. Oszkó Péter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: ennek fedezetét részben az ingatlanadó teremti meg. A miniszter emlékeztetett arra: a személyi jövedelemadó alsó sávhatára a tervek szerint 5 millió forintra emelkedik a jelenlegi 1,9 millió forintról, az alsó szja kulcs pedig a mostani 18 helyett 17 százalék lenne, míg a felsőkulcs 36-ról 32 százalékra csökkenne. A pénzügyi tárca vezetője az ingatlanadóról azt mondta: a cél a rendszer igazságosabbá tétele, és a teher mértéke töredéke lenne a más adók csökkentéséből származó többletnek.

A Fidesz elnöke szerint az európai parlamenti választás tétje, hogy az ország a megszorítások vagy a növekedés irányába indulhat-e el. Orbán Viktor a pártja választási programját bemutató budapesti konferencián azt mondta: Magyarországon jelenleg nem válságkezelő, hanem válságmélyítő program van, hiszen - mint hangsúlyozta - amíg Európában mindenhol munkahelyeket akarnak létrehozni, és a gazdasági növekedést igyekeznek elősegíteni, addig itthon megszorító programmal próbálkozik a kormány, ami álláshelyeket szüntet meg. Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában a választási programra utalva úgy fogalmazott: pártja - egy megfelelően kidolgozott gazdasági terv alapján - továbbra is fontosnak tartja az euró mielőbbi bevezetését, de céldátumot továbbra sem jelölnek meg.

Magyarországon továbbra sem mutatták ki az új típusú influenzavírust - mondta az egészségügyi miniszter. Székely Tamás a kormány ülése után hangsúlyozta: hamarosan megkezdődhet a vakcina gyártása, mert az Egyesült Államokból kapott vadvírus életképes, elkezdett szaporodni. A miniszter a biztonsági intézkedésekről elmondta: az infrakamerák működése óta a Ferihegyi repülőtéren 71 ezer embert vizsgáltak meg, közülük 208-nak volt az átlagosnál magasabb a testhőmérséklete, de egyikük sem volt influenzás.

A környezetvédelmi tárca hivatalosan is jelezte Szlovákiának, hogy Magyarország részt szeretne venni a Mohi atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának befejezését megelőző nemzetközi környezeti hatásvizsgálatban. A minisztérium a határon átterjedő környezeti hatásokról szóló nemzetközi egyezmény alapján részletes tájékoztatást kért Pozsonytól egyebek között arról, hogy a nyolcvanas években tervezett erőmű megfelel-e a jelenlegi nukleáris biztonsági követelményeknek, illetve ellátják-e a földrengések elleni védelemmel. A közlemény szerint a minisztérium a hatósági szakértői vélemények mellett a lakosság és a civil szervezetek észrevételeit is összegyűjtötte, és azokat beépítette a Szlovákiának megküldött hivatalos magyar állásfoglalásba.

A díszkivilágítással együtt pünkösdre befejeződik a Szabadság híd csaknem 2 éve kezdődött felújítása. A főpolgármester a hídon tartott tájékoztatóján elmondta: az 5,6 milliárd forintos rekonstrukciót mintegy 2 és fél milliárddal támogatta az Európai Unió. Demszky Gábor hozzátette: a 4-es metró építése miatt még hónapokig csak a tömegközlekedési járművek haladhatnak át a hídon Buda felől a Kálvin téren át, ahol az állomásfödém októberre készül el. A Pestről Budára haladó oldalt a személyautók is használhatják.

A fővárosi költségvetés elfogadása után lemond budapesti képviselői mandátumáról Kivágó Iván Györgyné. A politikus úgy fogalmazott: visszautasítja az utóbbi időben személyét ért igaztalan, a valós információkat valótlan színben feltüntető rágalmazásokat. Kivágó Iván Györgynét azután jelölte fővárosi képviselőnek az MSZP, hogy a közgyűlésben - Hunvald György előzetes letartóztatásába helyezésével - megszűnt az egy fős szocialista-szabad demokrata többség. Erzsébetváros szocialista polgármestere február óta van előzetes letartóztatásban, de csak nemrég mondott le mandátumáról. A fővárosi képviselőnek ezután jelölt Kivágó Iván Györgynéről azóta kiderült: az 1980-as években a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökség 8-as osztályának "B" alosztályán dolgozott.

Pécsett elutasította a választási bizottság az időközi polgármester-választással összefüggő szocialista beadványt. Papp Judit, a testület vezetője közölte: a beküldött felvételek, dokumentumok alapján nem látták bizonyítottnak, hogy a Fidesz tömegesen szállított embereket a szavazóhelyiségekbe, ezért a beadványt 4:1 arányban elutasították.

Esztergomban átadták a királyi vár lakótornyát, így a hónap végétől részlegesen ismét látogatható lesz a 15. században élt Vitéz János dolgozószobája, valamint a kilátó. A Reneszánsz év 2008 keretében a Vármúzeumnak is helyet adó épületrészek felújítását 112 millió forinttal támogatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium; most a Fehér tornyot fedték be. Vitéz János esztergomi érseksége idején itt rendezte be dolgozószobáját, ahol több 15. században készült értékes freskó, a többi között egy Sandro Botticellinek vagy valamelyik tanítványának tulajdonított kép is látható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×