eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Vigyázat: a játszótereken is lehet kullancs!

A globális felmelegedés kedvez a kullancsok szaporodásának és túlélőképességük erősödésének. A InfoRádiónak nyilatkozó bőrgyógyász arra figyelmeztet, hogy a lakókörnyezetünkben sem vagyunk biztonságban, az aljnövényzetben lévő kullancsok hamar eljuthatnak az ember testhajlataiba. Nagy Katalin szerint a kisgyermekeket fokozottan óvni kell, ebben nagy a szerepe van a védőoltásnak.

A kullancsok száma a hőmérséklet emelkedésével fokozatosan nő, így mostanra már szép számmal vannak a köztereinken, akár a játszótereken és az utcán is - mutatott rá Nagy Katalin bőrgyógyász. Az állatok kora tavasztól támadásba lendülnek, és egyre nagyobb területeket vesznek "uralmuk alá".

Tévhit, hogy kullancsot csak fák alatt kaphatunk, mivel az apró vérszívó a talajról mászik fel a bőrünkön, így leginkább a gyermekek vannak veszélyben.

Egy vizsgálat szerint ráadásul az állatok 20 százaléka fertőzött Lyme-kórral, így nem árt az óvatosság.

A kullancs a Lyme-kór mellett az agyhártya- és agyvelőgyulladást is terjeszthetik. Ha időben felfedezik, akkor a kullancsok által terjesztett Lyme-kór könnyen gyógyítható antibiotikummal. Árulkodó jel lehet a vörös folt; ha ez megjelenik a testen, valószínű a fertőzés, bár a kór nem minden esetben jár együtt ezzel a közismert tünettel.

A legtöbb szakember jónak tarja a riasztószereket, amelyek általában a szúnyogokat is távol tartják, mert semlegesítik a verejtékillatot, azt amely a vérszívókat vonzza. Kirándulás után hasznos átvizsgálni az egész testünket, és ha találunk magunkon élősködőt, azt azonnal el kell távolítani. Erre legalkalmasabb eszköz egy csipesz.

Ha találnánk a bőrünkön kullancsot, azt minél hamarabb el kell távolítani, mielőtt még a betegséget okozó méreganyagot az állat befecskendezné a szervezetbe. Az otthoni eltávolításnál ne nyomjuk össze a kullancs testét, mert ha ezt tesszük, magunkba fecskendezhetjük a kórokozókat.

Ezen kívül nem tépni kell az állatot, hanem lassan, gyakran akár fél percig is húzni. Ez után már könnyen el lehet távolítani az élősködőt anélkül, hogy bármilyen testrésze a bőrben maradjon.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×