eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A vártnál lassabban csökken az államháztartási hiány - a nap legfontosabb hírei

Tavaly jelentősen csökkent, a bruttó hazai termék 3,4 százalékát tette ki az államháztartás hiánya, és az Európai Bizottság előrejelzése szerint az idén is ez a szint várható Magyarországon.

Az uniós testület várakozása azért magasabb, mint a 2,9 százalékos hivatalos magyar célkitűzés, mert az új kormány április 19-én bejelentett intézkedéseit nem találták kellően részletezettnek ahhoz, hogy beépítsék a prognózisba. A jelentés ugyanakkor hangsúlyozza: ha a részletek igazolják az előrejelzést, és a parlament is jóváhagyja az intézkedéseket, jövőre a GDP-hez képest 1,25 százalékkal csökkenhet a deficit. A munkanélküliség Brüsszel szerint az idén 9,5, jövőre 11,2 százalék körül alakul Magyarországon, míg az infláció 4,4, illetve 4,1 százalék lesz, miközben a belső államadósság 80,8, illetve 82,3 százalékra nő.

Sikertörténet az EU-csatlakozás

A magyarság legnagyobb modernkori sikertörténetének nevezte az európai uniós csatlakozást a kormányfő. Bajnai Gordon a csatlakozás ötéves évfordulója alkalmából mondott beszédében, az Országgyűlésben azt hangsúlyozta, hogy az európai közösségi tagság védelmet, támogatást és modernizációt jelentett az ország számára az elmúlt 5 évben. A Fidesz frakcióvezetője szerint Magyarország az elmúlt 5 évben leszerepelt az unióban. Navracsics Tibor azt mondta: ezért a szocialista kormányok felelnek, a többi között Bajnai Gordon, akinek gazdasági minisztersége idején a közösségi források mindössze 4 százalékát sikerült kifizetni.

Országgyűlési igen a nyugdíjtörvény módosítására


Elfogadta a nyugdíjtörvény-javaslathoz benyújtott módosító indítványokat a parlament. A megszavazott változtatások értelmében júliustól megszűnik a 13. havi nyugdíj, aminek második, novemberben esedékes részletét az idén már nem folyósítják. A 13. havi nyugdíj helyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, változik a nyugdíj számításának módja is, 2012-től pedig évente hat hónappal emelkedik a nyugdíjkorhatár. A törvényről egy hét múlva rendezik a zárószavazást.

Parragh vállalkozásösztönzést sürget

Vállalkozásösztönzésre fordítaná a Bajnai-kormány által bejelentett kiadáscsökkentő intézkedésekkel megtakarított pénzt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a tervezet jó irányba mutat, ezzel együtt kudarcra van ítélve, ha a költségvisszafogáshoz nem járul jelentős mértékű gazdaságélénkítés. A szakember az időskorúak számának drasztikus növekedése miatt halaszthatatlannak nevezte a nyugdíjrendszer reformját is. Úgy vélte: ezt a problémát nem lehet felszínes intézkedésekkel kezelni.

Alkotmányt módosítana az MSZP

Benyújtotta a többi között a holokauszt tagadására vonatkozó alkotmánymódosítási javaslatát az MSZP. A párt - a megfogalmazás szerint - a társadalmi együttélést romboló, mások alapvető jogait és emberi méltóságát tagadó megnyilvánulások ellen lépne fel az előterjesztéssel. Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum alapján büntethető lenne a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási gyűlölet keltése, valamint a faji felsőbbrendűségre vagy a fajgyűlöletre alapozott eszmék terjesztése. Közben az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága nagy többséggel támogatta a neonáci rendezvényekkel összefüggő rendőri fellépést vizsgáló parlamenti testület felállítását.

Az FBI segít a romagyilkosságok nyomozásában

Az igazságügyi és rendészeti miniszter személyes kérésére fordult a magyar rendőrség az FBI-hoz a romák elleni gyilkosságok ügyében. Draskovics Tibor indoklásában azt mondta: a magyar kriminalisztika történetében egyedülálló, súlyos bűncselekmény-sorozat felderítéséhez nincs elég tapasztalata a magyar rendőrségnek.

Új típusú influenza: nincs magyar beteg

Továbbra sincs új típusú influenzavírussal fertőzött beteg Magyarországon; a reptéri ellenőrzéseknél mintegy száz gyanús esetet szűrtek ki - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás azt mondta: az elmúlt napokhoz képest nincs új fejlemény, de naponta több alkalommal is kapnak jelentést az Egészségügyi Világszervezettől.

Átadták a Péterfy traumatológiai centrumát


Budapesten átadták a Péterfy Sándor utcai kórház traumatológiai centrumát a Fiumei úton. A beruházás mintegy kétmilliárd forintba került, amelyhez az egészségügyi kormányzat 870 millió forintot adott.

Sólyom László az MTA közgyűlésén

A köztársasági elnök szerint a pénzügyi válság mögött nagyobb és fenyegetőbb problémák követelnek megoldást ma a világban. Sólyom László a Magyar Tudományos Akadémia 179. közgyűlésén azt mondta: középtávon ilyen az olaj, és az energia, hosszútávon pedig az éghajlatváltozás problémája. Az államfő szólt arról is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése, és az akadémia léte maga is politikai jelentőséggel bír, ugyanis - mint a közvetlen pártpolitikán kívül álló semleges intézmény - példájával jelentősen befolyásolja a közhangulatot. A közgyűlésen átadták az idei akadémiai díjakat is.

Csökken a gázolaj ára

Bruttó 4 forinttal csökkenti a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a MOL; a benzin ára nem változik. A mostani döntéssel a gázolaj átlagára 253 forint lesz, míg a 95-ös benziné 266 forint marad. A kutaknál 10-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az autósok.

GVH: kartellezés gyanúja tankönyvkiadóknál

Kartellezés gyanúja miatt előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott 4 könyvkiadó cégnél a Gazdasági Versenyhivatal. A szervezet közleménye szerint a rendelkezésére álló információk alapján feltehető, hogy a vállalkozások előzetesen megállapodtak az Oktatási Minisztérium által 2001. május 31-én megjelentetett, az értelmi fogyatékos tanulók által használt tankönyvek kifejlesztésére és gyártására kiírt pályázat ügyében.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×