eur:
389.47
usd:
362.85
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A megrongált ukrajnai magyar emlékművek ügyében az államfő segítségét kérte Sólyom László

Ellehetetleníti a magyar iskolákat az Ukrajnában két éve bevezetett oktatási rendszer, ez pedig az ukrajnai magyarság fennmaradását veszélyezteti - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök azt követően, hogy találkozott az ukrán elnökkel. A két államfő tárgyalt a gázellátás kérdéséről is.

 Viktor Juscsenko kétnapos magyarországi látogatása alkalmából tárgyalt Sólyom Lászlóval. A magyar államfő hangsúlyozta: egyetért azzal a törekvéssel, hogy a határon túli magyarság tanulja meg az adott ország államnyelvét. Ám mint mondta, a két éve hozott rendelkezés, az ukrán nyelvű emelt szintű érettségi ellehetetlenítheti a magyar nyelvű iskoláztatást Kárpátalján.

Viktor Juscsenko hangsúlyozta: Ukrajna célkitűzése az, hogy biztosítsa a nyelvi és kulturális hagyományok ápolásának lehetőségét. Kezdeményezte, hogy a két ország oktatási minisztere tárgyaljon a kérdéséről, az ötletet Sólyom László támogatta.

A köztársasági elnök megfogalmazta igényét a gázellátás folytonosságát illetően is. Az ukrán elnök többször megismételte, hogy Ukrajnának nem volt és nem is lesz célja Magyarország gázellátását akadályozni.

" Soha, beleértve az idei év januárját is, Ukrajna nem tett semmilyen olyan lépést, amellyel akadályozta volna az orosz gáz magyarországi vagy európai szállítását. Tudatában vagyunk és teljes mértékben teljesítjük a magunkra vállalt kötelezettséget, hogy eljuttassuk Európába az oroszországi gázt."

Szó volt a találkozón az ukrajnai magyar emlékművek megrongálásáról is. Sólyom László ukrán kollégája személyes segítségét kérte a rongálók kézre kerítésében. Viktor Juscsenko hangsúlyozta: mindent megtesznek, hogy felderítsék az eseteket és elfogják az elkövetőket.

A két államfő tárgyalt Ukrajna uniós és NATO-csatlakozásáról is, Sólyom László elmondta: reméli, hogy az EU még idén aláírja a társult tagsági egyezményt Ukrajnával. Kitért arra is: javasolta ukrán kollégájának, hogy nyissanak új határátkelőt Csap és Záhony között.

Hanganyag: Hegedûs Zsusa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×