eur:
389.5
usd:
361.65
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A politikusi pálya kizárja a szakértelmet?

A HVG-ben arról olvashatnak, hogy a most alakuló, szakértőinek nevezett magyar és cseh kabinet újabb színekkel gazdagíthatja az effajta kivételes átmeneti kormányzás évtizedek óta formálódó képét. A gazdasági hírmagazin úgy fogalmaz: a politikusi pálya magyar szemmel nézve mintha kizárná a szakértelmet - legalábbis erre utal, hogy ha egy kabinetben kevés a rutinos pártkatona, akkor máris szakértői kormánynak titulálják.

Más nyelvekben többnyire a "pártok fölött", a "nem pártos" vagy a "technokrata" jelző dívik. Annyi közös azonban mindenképpen van bennük, hogy ilyen kormányok leginkább válsághelyzetekben alakulnak. Budapesten lényegében a korábbi koalíció áll a Bajnai-kormány mögött, míg Prágában olyan alku van születőben, hogy a kormánypártok és az ellenzékiek fele-fele arányban jelölnek miniszternek - kizárólag pártonkívüli szakembereket. Budapesten maga a kormányfő is tagja volt az eddigi kabinetnek, Prágában viszont a kijelölt miniszterelnök abszolút újonc a politikában.

A Figyelő szerint fuldoklik a BorsodChem. A szállítók sorban állnak a követeléseikkel, az egyik üzem részlegesen áll, de még mindenki bejárhat dolgozni. Karbantartási, gépészeti, portaszolgálati, őrzés-védési feladatokat látnak el újabban a kazincbarcikai BorsodChem Zrt. munkavállalói - olyan tevékenységeket végeznek tehát, amelyekre a társaság korábban külsősökkel szerződött. "A kölcsönzött munkaerő döntő részétől megvált a cég, hogy így továbbra is minden belsősnek legyen munkája, még ha nem is feltétlenül a végzettségének megfelelő" - mondta el a Figyelőnek Eördöghné Pataki Irén, a Kazincbarcikai Vegyész Szakszervezet elnöke. Nála jóval elégedetlenebbek a cég beszállítói. "Hiába egyeztetünk folyamatosan, hónapok óta nem kapunk pénzt, pedig a szállításaink műszaki ellenjegyzése megtörtént. Azt is furcsálljuk, hogy nem is a BC vezetői tárgyalnak velünk, hanem a tulajdonos Permira képviselői" - panaszkodott a Figyelőnek egy beszállító.

A Heti Válaszból megtudhatják, hogy a nagypolitikától való távolságtartásukat hangsúlyozzák a polgármesterjelöltek a pécsi időközi választás kampányhajrájában. Pedig a baloldal egyik utolsó fellegvára a tét, s a voksolás egyben főpróbája az - MSZP-SZDSZ-MDF összeállítású - olajfa-koalíciónak is. Ami egyelőre biztosnak tűnik, az az alacsony részvétel. A jelenlegi kutatások alapján a 40 százalék feletti már jónak számítana. A helyi közélet ismerői szerint a majdani győztes legfeljebb néhány száz szavazattal előzheti meg vetélytársát. A pécsi körkép mellett interjút is olvashatnak a két esélyes jelölttel, Szili Katalinnal és Páva Zsolttal a Heti Válaszban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×