eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Gyurcsány: "Szigorú idők jönnek"

Gyurcsány Ferenc szerdai blogbejegyzése szerint a szociális és az adópopulizmus után mostanra "katasztrófapopulizmus" alakult ki, ami arról szól, hogy "ki tud még vadabb számokat mondani" a világgazdasági válság kapcsán.

A miniszterelnök blogbejegyzésében úgy vélekedett: ebben a korábbi elemzői tévedéseknek is szerepük van, hiszen miután a jóslataik rendre nem jöttek be - mert valóban egyre rosszabbak a számok -, ezért úgy lehet menekülni a későbbi szembesítéstől, a kudarctól, ha jó előre nagy számot mond az ember. Igaz, az elmúlt hónapok történései alapján valóban nehezen megjósolható, hol van ennek a válságnak a vége, és mi az igazi mélysége - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc kitért arra: a kormány számára még nyitott kérdés, hogy a várakozásait mihez igazítsa. "Bármilyen számot mondunk, annál mindig lehet rosszabbat mondani", ezért aztán a kormány elég konzekvensen mindig abból indul ki, hogy a jegybank, az Európai Unió, esetleg a Valutaalap hivatalos előrejelzéseit kell alapnak tekinteni, meghallgatva persze az elemzőket is, és odafigyelve a világra - írta blogjában a miniszterelnök.

A kormányfő szerint, ha a világra figyelünk, akkor van egy-két rendkívül kedvezőtlen jel. Ide sorolta többek közt azt, hogy mára már több elemző azt állítja, hogy a német gazdaság teljesítménye legalább 3 százalékkal fog csökkenni, ami Magyarországnak nagyon rossz hír, hiszen a gazdaságunk leginkább a némethez kötődik, mivel exportunk jelentős része oda irányul.

"Szigorú idők jönnek. Szigorú időben egy parancs van: határozott és kemény cselekvéssel vezetni ki az országot a válság legviharosabb vizeiről, és közben készülni a jövőre. Ez az, amit tenni kell, és ez az, amit teszünk! Határozottság kell, de bigottság nélkül, azaz kompromisszumkészségre is szükség van mindezekhez" - olvasható Gyurcsány Ferenc blogjában.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×