eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A kormányfő angyalföldi közös képviselőkkel találkozott

Érdemes minden lakónak részt vennie a távfűtéses lakások energiatakarékossági programjában, mert ezzel a jövőbe fektetnek be - biztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a társasházi közös képviselőket a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételét célzó programot ismertetve a XIII. kerületben.

A kormánynak egyszerre kell csökkentenie a hiányt és az adókat, és növelnie a szociális alapú távhő-támogatásokat - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy társasházi közös képviselőknek tartott tájékoztatón a XIII. kerületben.

Ennek megoldására két lehetőség van - folytatta a kormányfő. Vagy kifizettetjük az adófizetőkkel, vagy az energetikai cégeknek azt mondjuk, hogy ebben a két évben szálljanak be, és segítsék a lakosságot - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő elmondta: "Nagyjából az energiacégeknek az éves eredménye 500 milliárd forint. Annyi az energiacégek eredménye egy évben mint 2 havi teljes nyugdíj, több, mint amit gyógyszertámogatásra fordítunk. Több mint Budapest költségvetése. Ennyi az eredménye az energiacégeknek. Mi azt mondjuk, hogy kérem szépen, ebből nem sokat, a következő 2 évben összesen 30 milliárdot tessék már beletenni."

Azért csak a következő két évben, mert a miniszterelnök szerint eddig tart, mire befejeződik a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítése. A politikus úgy fogalmazott: Belátja, hogy senkinek nem üzlet plusz adót fizetni, de a támogatásért valakinek fizetnie kell.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy az új távhő-támogatási rendszerben egy, a legrászorultabbak közé tartozó, 50 négyzetméteres panellakásban lakó család esetében a havi 30 ezer forint helyett 18 ezer forint lesz a fűtésszámla, tehát az energiaárak emelkedése ellenére is csökken a korábbihoz képest. A miniszterelnök a közös képviselőket arra biztatta, hogy vegyenek részt a lakások energiatakarékosságát célzó programban, így fektessenek a jövőbe.

Kormányzati adatok szerint egyébként ma Magyarországon 645 ezer háztartásban van távfűtés, így ez több mint 1,6 millió embert érint. A csaknem 650 ezer távfűtéses lakás 80 százalékában pedig nincs egyedi fűtés-szabályozási lehetőség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×