eur:
387.68
usd:
357.69
bux:
68097.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Felsőoktatás: szerkezetváltozás, vagy pénzkidobás?

2004 óta több az első éves a felsőoktatásban, mint az általános iskolában - hívta fel a figyelmet a szülők számára létrehozott kölöknet.hu című tanácsadó honlap bemutatóján a Tárki Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. vezérigazgatója. Lennart Judit az InfoRádiónak elmondta: ha nem változik meg az oktatás szerkezete, akkor a társadalom aránytalanul sok pénzt fordít majd egész korosztályok használhatatlan diplomáira.

Négy éve többen kezdik meg tanulmányaikat az egyetemeken és főiskolákon, mint az általános iskolák első osztályában. Ha nem lesz változás, tíz-tizenkét év múlva a most meglévő felsőoktatási helyeket akkor sem lehet majd feltölteni, ha mindenkit felvesznek, aki befejezi középiskolai tanulmányait - mondta az InfoRádiónak a Tárki Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. vezérigazgatója.

Lennart Judit úgy véli: ha az oktatás szerkezete nem alkalmazkodik megfelelő ütemben a helyzethez, az adófizetők hosszú éveken át finanszírozzák majd a túlmértezett, ráadásul nem jó színvonalú intézményrendszert.

A szakértő szerint a problémára részben megoldást jelentene, ha a diákok, oktatók és intézmények elé teljesítményi elvárásokat állítanának. Emellett segíteni kellene abban, hogy a heterogén intézményrendszerben minden iskola megtalálja a helyét. Ennek egyik módja, hogy a kisebb főiskolák a helyi igényeknek megfelelő területek - felnőttképzés, élethosszig tartó tanulás - felé nyitnak - fűzte hozzá a Tárki Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. vezérigazgatója.

Lennart Judit elmondta: a szakmunkásképzés problémái nem feltétlenül függnek össze azzal, hogy egyre többen szereznek diplomát. A szakértő hozzátette: Magyarországon is egyre feljebb csúsznak a bizonyítvánszintek, az érettségi lassan általános lesz, a bachelor diplomát pedig egyre többen szerzik meg.

A külföldiek számára is vonzóvá lehetne tenni a magyar felsőoktatást, vannak is erre kezdeményezések, de ez is csak akkor működik - magyarázta a Tárki Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. vezérigazgatója -, ha nagyon szigorú teljesítményi elvárások érvényesülnek a rendszerben.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

CIB-vezér: több minden kompenzálja majd a kamatkörnyezet változásának negatív hatását

Beindulhat a magasabb kamatozású lakáshitelek refinanszírozása Magyarországon, de ha a teljes portfóliót nézzük, nem lesz szó jelentős volumenről. A bankok között nagy a verseny, így hiába a felkúszó hosszú oldali hozamok, várhatóan maradhatnak a jelenlegi lakáshitelkamatok, a CIB Banknál pedig több folyamat is segít majd abban, hogy kompenzálják a kedvezőtlenebb kamatkörnyezet hatását – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatóját a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. Az interjút a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdiónkban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×