eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi emberi jogi bíróság

Több mint 1,6 millió forintos kártérítésre kötelezte az Emberi Jogok Európai Bírósága a magyar államot. A strasbourgi testület szerint ugyanis a magyar hatóságok Sophie Barta - egy Magyarországon élő angol állampolgárságú nő - állítólagos bántalmazásának nyomozása során nem megfelelően jártak el.

A strasbourgi bíróság a magyar államot háromezer euró nem vagyoni kár és 3500 euró perköltség - összesen mintegy 1,6 millió forint - megfizetésére kötelezte - mondta el az InfoRádiónak Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Sophie Barta ügyvédje.

Sophie Barta és édesanyja 2002 októberében kapott idézést egy ellenük akkor folyó, de később megszüntetett büntetőeljárás miatt. Rendőr ment el a lakhelyükre, hogy előállítsa őket a győri rendőrkapitányságra.

Az előállítási kísérlet azzal végződött, hogy mind a két fél bántalmazással vádolta meg a másikat - elevenítette fel a történeteket az ügyvéd.

Két eljárás indult. Az egyik Sophie Barta ellen hivatalos személy elleni erőszak, a másik - legalábbis formálisan - a rendőr ellen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt.

Magyarországot azért marasztalta eé az Emberi Jogok Európai Bírósága, mert a bántalmazási ügyben nyomozást végző ügyészségi nyomozó hivatal gyakorlatilag az első perctől kezdve figyelmen kívül hagyta azokat a bizonyítási lehetőségeket, amelyek azt igazolhatták volna, hogy a brit állampolgárnak van igaza.

Kádár András a legjellemzőbb példaként azt hozta fel, hogy az ügyészség kizárólag a rendőr sérüléseit vizsgáltatta meg a kirendelt szakértővel, Sophie Bartáét nem.

"A strasbourgi testület nem azt állapította meg, hogy a rendőr bántalmazta az ügyfelemet, hanem azt, hogy a magyar hatóságok a bántalmazás nyomozása során messze nem tettek meg mindent, ami szükséges lett volna" - hangsúlyozta Kádár András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×