eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Szinte hihetetlen: pandatrágyából készítik a papírzsebkendőt

Kínában új módját keresik annak, hogyan lehetne jövedelmezővé tenni a pandatartást. Egy Thaiföldön már bevált módszer szerint papírt készítenének a veszélyeztetett állatok ürülékéből.

Furán hangzik, de kivitelezhető, hiszen az óriáspandák táplálékának legnagyobb része rostban dús bambuszrügy, az állatok emésztőrendszere pedig nem túl hatékony: szervezetük az eledelnek mindössze 20 százalékát hasznosítja.

Az eredmény: egy kifejlett óriáspanda naponta 20 kilogrammnyi ürüléket hagy maga után.

A Szecsuán tartományban található csengdui óriáspanda-tenyésztő központ - ahol több mint negyven panda él évente 200 tonna trágyát "termelnek" - munkatársai most azon dolgoznak, hogy a hatalmas mennyiségű trágyából profitot termeljenek: papírt gyártanának belőle.

Szuveníreket gyártanának

Már fel is keresték a környékbeli papírgyárakat, hogy együtt kidolgozzák a módszert arra, hogyan lehet a pandaürülékből magas minőségű papírt előállítani, amelyből aztán üdvözlőkártyák, könyvjelzők, noteszek, papírzsebkendők, csomagolópapírok vagy hűtőmágnesek készülnek majd.

"Ha a széklet felhasználható arra, hogy ajándéktárgyakat készítsünk belőle, akkor nemcsak bevételünk lesz belőle, hanem a környezetet is védjük" - mondta Liao Dzsun, az egyik kutató.

"Nem a profitszerzés, hanem a pandatrágya újrahasznosítása az elsődleges cél. Mi magunk is tudjuk használni a papírt, ami pedig megmarad, azt eladjuk" - tette hozzá.

Thaiföldön működik

Az ötlet egyébként akkor fogant meg, amikor a központ munkatársai kirándulást tettek a thaiföldi Chiang Mai állatkertben, ahol a pandák gondozói jöttek rá, hogy az állatok hasznot hajthatnak: rövid idő alatt már 2 ezer fontnyi (csaknem 730 ezer forint) bevételük származott a papírból.

Liao Dzsin még azt is el tudná képzelni, hogy a központ látogatói maguk is megismerkedhetnének a papírgyártás folyamatával, az alapanyag feldolgozásától kezdve.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×