eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány a Timesnak 3. rész: "ez lesz az én sorsom is"

Magyarország 2010 és 2015 között csatlakozik majd az eurózónához - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a The Times brit napilapnak adott interjúban. A kormányfő közölte: Magyarország valószínűleg nem csatlakozna ahhoz az amerikai védelmi rendszerhez, melynek tervezett lengyelországi és csehországi bevezetéséről a közelmúltban többször szó esett. Az interjú 3. része.

Vezetői képességének egyik tesztje az Oroszországhoz való politikai viszonya. A magyarokat aggasztja, hogy egy szocialista miniszterelnök túl engedékeny lehet Moszkvával. A nemzeti légitársaságot, a Malévot oroszok vették meg, és az ország az orosz energiától és gáztól függ. Hol húzódnak az orosz hatás magyarországi határai és ki szabja meg ezeket?

Õszintén szólva Nagy-Britanniának erősebb az üzleti befolyása Magyarországon, mint Oroszországnak. Oroszország nincs a tíz vezető üzleti beruházó között Magyarországon. Az utóbbi tíz évben két nagyobb üzletet kötöttünk Oroszországgal, egy kisebb bank esetében és a Malév eladásakor. A Malévot azért az oroszok vették meg, mert másnak nem kellett. Teljes mértékben támogattam volna, hogy a British Airways vegye meg a Malévot, de nem kellett nekik. Ez nem orosz-magyar kérdés. Nem hiszem, hogy szellemekkel kellene hadakoznunk.

Ugyanakkor Oroszország megpróbálja kiterjeszteni stratégiai befolyását a hagyományos befolyásolási övezetének számító Közép-Európában. Nyugaton van egy olyan meglátás, mely szerint "morog az orosz medve". Magyarország, az Európai Unió és a NATO tagjaként és egyben szinte Oroszország szomszédjaként milyen álláspontot képvisel?

Magyarország az Európai Unió tagja és az Európai Unióval közös jövőt akar. Ami az energiahelyzetet illeti a helyzetünk nagyon egyszerű. Magyarország az az európai uniós tagállam, amely a leginkább ki van téve az orosz gázellátásnak, több mint 80 százalékos arányban. Nem mondhatom azt a magyar családoknak, hogy azért nincs fűtésetek, mert közös európai energiapolitikánk lesz. Ha lenne választásom, hogy egy egyesült, biztonságos, közös és megbízható európai energiahálózat részei legyünk, vagy a saját utunkat járva folytatunk kapcsolatot Oroszországgal, akkor nem kérdés, hogy mit választanék ebben az esetben. De fűteni kell. Mit mondjak az embereknek? Magyarországnak a gázvezetékek tekintetében nincs más választása.Ez az orosz energiafüggőség nyugtalanítja?

Nem kellemes a helyzet. Bolond lenne az a miniszterelnök, aki boldog lenne. Zsákban futunk, miközben a legkifinomultabb francia etikett szerint próbálunk táncolni.

Úgy tűnik, mostanában könnyű felmérgesíteni Oroszországot. Moszkva dühös az amerikai védelmi rendszer lengyelországi és csehországi tervezett telepítése miatt. Magyarország elfogadná a rendszert?

Valószínűleg nem. Arról a védelmi rendszerről, amelynek ez a része, soha nem volt részletes vita tárgya Magyarországon.

Mikor csatlakozik Magyarország az eurózónához?

A Magyar Nemzeti Bank élén mától új elnök áll, Simor András. Közösen határozzuk meg az euróhoz vezető utat, miként a konvergencia-kritériumhoz történő alkalmazkodást is. Magyarország 2010 és 2015 között csatlakozik az euróhoz, de közösen kell döntenünk.

Az Ön példaképe Tony Blair. Április közepén ismét találkoznak Cardiffban. Mi a véleménye a brit kormányfő küszöbön lévő visszavonulásáról?

Ez minden demokratikus politikus sorsa. Soha nincs happy end, soha. Felemelkedsz és lehullasz. A legvégén minden csillag lehullik. Ez lesz az én sorsom is, az egyetlen kérdés, hogy mikor.

(A beszélgetés első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatja!)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×