eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány a Timesnak 2. rész: "valami rettenetes történik"

Hosszú interjút adott a világ egyik vezető napilapjának, a brit The Timesnak a magyar miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a beszélgetés első részében szólt a reformokról és az MSZP-n belüli viszonyokról, és Orbán Viktor Fidesz-elnökről. Az itt olvasható második részben beszélt a Kossuth téri kordonról és kifejtette a véleményét, mely szerint "a Fidesz érdekközösségben áll a szélsőjobboldali antiszemita erőkkel".

Milyen hatása van a demokráciára és a demokratikus intézményekre annak, hogy Orbán Viktor és a Fidesz politikusai minden alkalommal kivonulnak a parlamenti ülésteremből, amikor Ön szólásra emelkedik?

Ez sérti a népfelség elvét és a parlamentet. Ez nem csak engem, mint miniszterelnököt érint, hanem a köztársaság intézményeit is. Próbálok úgy tenni, mintha nem venném észre, hogy nincsenek ott és teszem a dolgom.

A Parlament környéke négy hónapja le van zárva, ami elidegeníti az Országgyűlést az emberektől.

Ha jól emlékszem a német Bundestagot, az osztrák és a brit parlamentet is körülveszik, ha valaki tüntetni szeretne. A brit parlament körül kerítés van. A parlament biztonsága veszély idején nem politikai kérdés. A politikai kérdés az, hogy ezek a korlátozások arányosak-e a fenyegetéssel és milyen jogi alapjuk van.

Ez az erőd-jelleg nem kelti azt a benyomást, hogy Ön védekezésre kényszerül és nem jut el az emberekhez?

Két lehetőség van. Az első, hogy én, miniszterelnökként, felelősséget vállalok azért a döntésért, hogy legyen-e kordon, mikor vessenek be vízágyút, vagy mikor ne tegyenek semmit. A másik álláspont az az, hogy van egy országos rendőrkapitány, akinek az a dolga, hogy döntsön. Az ombudsmanok a múlt héten meglátogatták a Nemzetbiztonsági Hivatalt és utána azt mondták, hogy a titkosszolgálatoktól kapott adatok (a politikai fenyegetésekről - The Times) valósak és pontosak voltak.

Számottevő rendőri erőszak volt a tavaly őszi tüntetések idején. Hogyan kívánja ellenőrizni a rendőrséget a következő esetleges forrpont idején, a március 15-i ünnepek alatt?

A rendőrök egyértelmű utasításokat kaptak az országos rendőrfőkapitánytól, hogy kötelező viselniük az azonosító számukat. A belső eljárásokat és szabályokat megváltoztatták. A rendőrök már letéphetetlen, felvarrt jelvényt viselnek.Az ősi magyar piros és fehér Árpád-sávos zászló mostanában gyakran megjelenik az utcai tüntetéseken. Sokak számára ez a nyilaskeresztesek szimbóluma, mert az 1944-es zászlóra emlékeztet. Ugyanakkor az ellenzék vezetője, Orbán Viktor szerint az Árpád-sávos zászló nem nyilas szimbólum. Mi erről a véleménye?

Egy nemzeti közösség egymás érzékenységének tiszteletére épül. Az ország demokratikus többsége számára az Árpád-sávos zászló a magyar nemzetiszocialisták szimbóluma. Ez alatt a zászló alatt magyar zsidók százezreit hurcolták el Auschwitzba. A kommunista ötágú vörös csillagnak itt teljesen más jelentése van, mint Hollandiában, ahol az egyik sörmárka üvegén látható. Az emberek többségének ez a zászló azt jelenti, hogy a Fidesz érdekközösségben áll a szélsőjobboldali antiszemita erőkkel. Nem akarják elhatárolni magukat tőlük. Azt állítják, hogy nem szélsőjobboldaliak vagy antiszemiták, de nem akarják megkülönböztetni magukat tőlük és nagyon tudatosan elmossák a határvonalat.

A tavaly őszi események óta újjáéledt az antiszemitizmus?

Azt kell mondanom, hogy soha nem volt annyi antiszemita megnyilvánulás mint most. A feleségem a jogi karon előadó. Múlt héten, amikor kilépett az egyetem központi épületéből, a kezébe nyomtak egy olyan szórólapot, amilyet az elmúlt ötven évben nem láttunk Magyarországon. Ez egy nagyon egyértelmű és félreérthetetlen antiszemita pamflet. Ez nem csak azért sért engem, mert a feleségem zsidó származású. Tavaly ősszel a Kossuth téren ötven, feltételezett zsidó származású politikus nevét olvasták fel. Egy órával később a Fidesz politikusai felléptek ugyanarra a színpadra. Nem mondták: "kérjük, ne tegyék ezt, ezen az áron nem kell a támogatásotok". Valami rettenetes történik.

Azt állítja, hogy az MSZP az egyetlen párt, amely képes megvédeni Magyarországot ettől a radikális antiszemitizmustól?


Nem, legkevesebb három ilyen párt van: a szocialisták, a liberális szabaddemokraták és a Magyar Demokrata Fórum, amely egy kis jobbközép demokratikus párt.

(A beszélgetéselső részét itt, a harmadikat pedig itt olvashatja el!)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×