eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

TÁRKI: csökkent a két nagy párt közötti különbség

A Fidesz továbbra is vezet az MSZP-vel szemben, azonban a két párt közötti különbség csökkent - derül ki a TÁRKI februárban készített pártpreferencia kutatásából.

A TÁRKI felmérése szerint a Fidesz hat százalékponttal vezet a nagyobb kormánypárttal szemben az összes választó és tíz százalékponttal a biztos szavazó pártválasztók körében.

Az MSZP-re a januári 17 százalékhoz képest februárban az összes választó 20 százaléka szavazna, míg a Fidesz támogatottsága a januári 30 százalékról februárra 26 százalékra csökkent.

A kutatás szerint a biztos szavazó pártválasztók csoportján belül az ellenzéki párt támogatottsága tíz százalékpontos csökkenés után februárra 47 százalékon állt, míg a szocialista párté hét százalékpontot emelkedve 37 százalékra nőtt.

Az MDF bejutna, az SZDSZ nem

A felmérés arra is rámutat, hogy két nagy párton kívül csak az MDF érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a választások. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ négyszázalékos, míg az MDF nyolcszázalékos táborral rendelkezik.

A választók 56 százaléka menne el biztosan szavazni, ha most lennének a választások.

A TÁRKI a február 8-a és 23-a között készített adatfelvétel során 1000 felnőtt lakost kérdezett meg életkor, nem, iskolai végzettség, valamint lakóhely szerint.Ezt mérték a többiek

Szonda Ipsos

A Szonda Ipsos szerdán közzétett jelentése szerint is csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP között. Az ellenzéki párt továbbra is vezet, de egy hónap alatt tizenháromról tíz százalékpontra csökkent előnye az összes választókorú polgár körében, a biztos pártválasztóknál pedig az előny 22 százalékról tizenhat százalékra mérséklődött. Az MDF pedig a szavazatok hét százalékát kapná meg, ha most vasárnap lennének a választások. A Szonda Ipsos szerint az SZDSZ jelenleg a választók öt százalékára számíthat.

Századvég

A Századvég február közepén megjelent elemzésében az olvasható, hogy a teljes választókorú népesség 17 százaléka szavazna a Magyar Szocialista Pártra, 25 százaléka a pedig az ellenzéki pártra. A választásra jogosul biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka a Fideszre, 35 százaléka a szocialistákra voksolna. A kutatás szerint az Országgyűlés másik két kis pártja továbbra is a parlamentbe kerülési küszöb környékén foglal helyet: az MDF támogatottsága a biztos szavazók körében hat százalékot, míg az SZDSZ-é négy százalékot mutat.

Medián

A Medián február elején készített tanulmányából az derül ki, hogy az ellenzéki pártra a teljes népesség 37 százaléka szavazna. Az MSZP támogatottsága egy százalékponttal csökkent a januári adatokhoz viszonyítva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×