eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szigorúan ellenőrzi a tb a nem fizetőket

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár áprilistól levélben figyelmeztet mindenkit, akinek nem tisztázott a jogosultsági viszonya, hogy rendezze azt. A biztosítotti jogviszony a területileg illetékes egészségbiztosítási pénztárnál, és az interneten is ellenőrizhető.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár célja, hogy a biztosításra jogosultak biztosan bekerüljenek az intézmény adatbázisába, valamint, hogy a nem jogosult "potyautasokat" is betereljék a járulékfizetők körébe - mondta az InfoRádiónak az OEP főosztályvezetője.

Az egészségbiztosítási pénztár adatbázisa csak a jogviszonyadatokat tartalmazza, a járulékfizetéssel kapcsolatos információkat az APEH kezeli - tette hozzá Farkasinszky Ildikó.

Online és offline is kiadják az adatokat

Az egészségügyi szolgáltatók április 1-jétől ellenőrzik a jogosultságot: online kapcsolaton keresztül érhetik el az OEP nyilvántartását, az adatokat pedig a TAJ-szám vagy egyéb személyes azonosító beírásával hívhatják le - közölte a főosztályvezető.

Farkasinszky Ildikó elmondta: a háziorvosok esetében az adatokat offline is kiadja az OEP: a doktorok havonta listát kapnak majd azokról, akik nem rendelkeznek biztosítással.

Egyelőre nem lesznek szankciók


Azok, akik jogviszonya nem rendezett, vagy akik egyáltalán nem rendelkeznek biztosítással, tájékoztatót kapnak arról, hogyan rendezhetik a jogviszonyukat.

2007 a felkészülés éve, ezért az ügyfelekkel kapcsolatban még semmilyen szankció nem lép életbe, később is csak az egészségszolgáltatókra nézve lesz következménye, amennyiben elmulasztják ellenőrzési kötelezettségüket - jelentette ki az OEP munkatársa.

Az interneten is ellenőrizhető a jogviszony

A területileg illetékes egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatán, és az interneten, az Ügyfélkapun keresztül is ellenőrizhető a biztosítotti jogviszony, ez utóbbihoz azonban szükség van a regisztrációra az illetékes okmányirodánál - mondta Farkasinszky Ildikó.

A regisztrációkor kapott egyedi jelszóval lehet belépni a kormányzati portálra, onnan pedig az OEP honlapjára, ahol a "betegéletút" vagy a "jogviszony" menüpont kiválasztása és a TAJ-szám beírása után lehet hozzájutni az adatokhoz - tájékoztatott az egészségbiztosítási pénztár főosztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×