eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nincs vége a Képíró-ügynek

Tovább húzódik a Simon Wiesenthal Központ által háborús bűnösnek tartott Képíró Sándor ügye. Az ellene hozott egyik korábbi, 1944-es ítéletet most végrehajthatatlannak nyilvánította a Fővárosi Bíróság, de a másik, két évvel későbbi határozat sorsáról továbbra sincs egyértelmű állásfoglalás.

Végrehajthatatlannak nyilvánította a Fővárosi Bíróság azt az 1944-es ítéletet, amelyet a Simon Wiesenthal Központ által háborús bűnösnek tartott Képíró Sándor ellen hoztak.

A volt csendőrt 1944-ben a Magyar Hadsereghez való hűtlensége és rossz hírnév keltése miatt 10 év fegyházbüntetésre ítélték. Az ítéletet később megsemmisítették, és Képíró Sándort 1944 február 18-ai hatállyal visszahelyezték korábbi tiszti rendfokozatába.

A Fővárosi Bíróság közölte, miután semmis az ítélet, nem lehet végrehajtani a büntetést.

A Simon Wiesenthal központ igazgatója erkölcsileg igazságtalannak, jogi szempontból hibásnak minősítette a Fővárosi Bíróság határozatát, és fellebbezést sürgetett.

Efraim Zuroff tavaly szeptemberben számolt be arról, hogy háborús bűnösre bukkant Budapesten. A központ igazgatója közölte, Képíró Sándor csendőr századosként részt vett az 1942-es újvidéki mészárlásban, amelynek során több százan vesztették életüket. Ezért ítélték el 1944-ben, több társával együtt a hadsereg hírnevének megsértése miatt.

Az ítéletben az olvasható: "az elkövetők az elkövetők szolgálati kötelességük szándékos megszegésével bűncselekmények elkövetésére, és emberölések végrehajtására buzdítottak. Így tudatosan okozóivá váltak annak, hogy a karhatalmi tisztogatás tervszerű vérengzéssé, kegyetlenkedéssé és fosztogatássá fajult, melynek során egyes honvédek és csendőrök tömeges kivégzéseket hajtottak végre" - derült ki az 1944-es ítéletből.

Efraim Zuroff azt mondta, Képíró sándor a német megszállás idején szabadult, majd jelen volt az 1944-es újvidéki deportálásokkor is.

A Wiesenthal központ igazgatója beszámolt egy 1946-os ítéletről is, amelyben - távollétében - 14 évre ítélték el Képíró Sándort, de nem tudni milyen jogcímen.

Az MTI által megkérdezett szakértők nem tudnak az 1946-os ítéletről, így szerintük nincsenek megbízható bizonyítékok Képíró Sándor ellen.

A most 93 éves férfi ismét tagadta, hogy részt vett az újvidéki mészárlásban. Képíró Sándor úgy fogalmazott: hazugság, amit kitaláltak ellene, senkit sem gyilkolt meg, nem is tudott az Újvidéki kivégzésekről.

A volt csendőrtiszt azt mondta, a razzia idején nem járt a kivégzések helyszínén. Képíró Sándor tavaly szeptemberben az Inforádióban is cáfolta Efraim Zuroff szavait, és azt mondta, a honvédség csinálta az egészet, a csendőrök csak igazoltattak.

Ügyvédje közölte: egyelőre nem döntöttek arról, hogy tesznek-e jogi lépéseket a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×