eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elfogadták a szakiskolák megszüntetését

A koalíciós frakciók 34 igen és az ellenzékiek 32 nem szavazatával elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a budapesti szakoktatás átalakításáról szóló javaslatot. A döntés 19 szakiskola jogutóddal történő megszüntetéséről, azaz másik iskolába történő beolvasztásáról szól.

A hosszú vitában az ellenzék a szakmai érvek hangoztatása után József Attila idézetekkel, és a képviselői eskü felidézésével próbálták rábírni a koalíciós frakciókat, hogy halasszák el a javaslat elfogadását.

A koalíció részéről erre úgy feleltek, hogy az ellenzék nem meri vállalni a felelősséget az ügyben, és Pató Pálként halasztgatná a döntést. A vita végén a Fidesz, a KDNP és az MDF városatyái fenntartották a véleményüket, hogy az átalakítás elkapkodott és nincs alátámasztva a szükséges hatástanulmányokkal.

Koalíciós részről sem változott az a meggyőződés, hogy az átalakításra az üres férőhelyek és a piaci igények változása miatt szükség van.

19 szakiskolát olvasztanak be

Az előterjesztés egyébként 19 szakiskola jogutóddal történő megszüntetéséről, azaz másik iskolába történő beolvasztásáról szól. Az elmúlt napok módosításai során több szakiskola egy év haladékot kapott a költözésre.

Az összevonásokat az előterjesztő azzal indokolta, hogy a fővárosi oktatási hálózatban jelenleg 13-16 ezer üres férőhely található, amelyek fenntartása kidobott pénz. Az összevonások idén egymilliárd forintos, jövőre 3 milliárd forintos megtakarítást hozhatnak a fővárosnak.

Az intézkedés következményeként szeptembertől körülbelül ezer pedagógus álláshelye szűnik meg, közöttük sok nyugdíjassal is szerződést bontanak.

Nem valós adatok?

Pécsi Ágnes, Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola igazgatója is felszólalt, aki arra kérte a képviselőket, hogy ne döntsenek csütörtökön, mert van bőven gyerek az iskolákban. Hozzátette, hogy saját tapasztalatai szerint azok az adatok, ami alapján döntenek, nem valós adatok.

A közgyűlés megkezdése előtt mintegy kétszázan tüntettek az átszervezés ellen a Városháza Váci utcai épülete előtt. A demonstráción résztvevő pedagógusok, diákok közül sokan felkísérték az érkező képviselőket a közgyűlés üléstermébe, és a szabad helyeket elfoglalva hallgatták a vitát.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×