eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nemzetközi pályázat a kormányzati negyedről

A kormányfő a kormányzati negyed projekt megvalósításáért és koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízottnak nevezi ki Görözdi Györgyöt, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság munkatársát.

A kormányszóvivő a kabinet ülése után azt is közölte: csütörtökön megkezdődik a nyílt, nemzetközi tervpályázat kiírásának folyamata.

Danks Emese elmondta, hogy a pályázatokat május 21-ig lehet beadni, az elbírálás határideje június 11.

A kormányzati negyed kialakításakor prioritásként kezelik, hogy az újonnan felépített épületegyüttes illeszkedjen Budapest városszerkezetébe, illetve közvetlen környezetébe, ezért a pályázóknak a Nyugati pályaudvar környékének átfogó rendezésére is tervjavaslatokat kell készíteniük.

Görözdi György miniszterelnöki megbízott elmondta: amellett, hogy a pályázat nyílt, a kiírást elküldik ötven neves külföldi építészcégnek, hogy közvetlenül is felhívják a figyelmüket a lehetőségre.

A tervpályázati kiírás előkészítésében és a munkában a kormányzat és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság mellett képviselteti magát a Magyar Építész Kamara, és részt vesz benne számos nemzetközi építész is, például Hans Stimmann, Berlin főépítésze, Josep A. Acebillo Marin, Barcelona főépítésze, valamint Daniel Libeskind New Yorkból, aki többek között a 2001. szeptember 11. utáni újjáépítésen dolgozott.

A pályázóknak két feladatot kell teljesíteniük: egyrészt a kormányzati épületegyüttes építészeti arculatát kell megfogalmazniuk, másrészt a Nyugat pályaudvar környékének átfogó rendezésére kell javaslatot készíteniük.

Görözdi György arról is beszélt, hogy a pályázók a bírálóbizottság döntése alapján különböző összegű díjazásban részesülhetnek, a díjak alsó határa egymillió, felső határa 20 millió forint, erre bruttó 100 millió forint költhetnek összesen.

Megjegyezte, hogy a kormány április 30. után dönt a beruházás finanszírozási konstrukciójától, ez határozza majd meg a további menetrendet. Az átadás 2009. május 31-ére várható.

A miniszterelnöki megbízott kérdésre válaszolva azt mondta: nem lesz semmilyen stílusbeli megkötés, azt sem szabják meg, hogy a kijelölt területen belül hova tervezi az építész az épületegyüttest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×