eur:
385.36
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Zavargások: akik nem tudnak építeni, rombolnak

Mi közük a futballhuligánoknak a politikához? - tette fel a kérdést az InfoRádió annak kapcsán, hogy a rendőrség szerint a budapesti erőszakos tiltakozóakciókban feltűnt sok ismert futballhuligán is. Szabó János szociológus, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatója szerint: direktben semmi. A politikai megmozdulások azonban jó lehetőséget adnak a futballhuligánoknak felhalmozódott feszültségük levezetésére.

A futballhuligánok direktben nem akarnak semmit a politikával, de olyan helyzeteket keresnek, ahol levezethetik a bennük felgyülemlett feszültséget - mutatott rá Szabó János, aki könyvet is írt a futballhuliganizmus jelenségéről.

"Teljesen magától értetődik, hogy ha egy NB I-es futballcsapatot az NB II-be, vagy esetleg az NB III-ba irányítanak, akkor a szurkolók ezt valamilyen módon a színvonal visszaesésének tekintik, hiszen a továbbiakban már nem NB I-es szurkolókat verhetnek, hanem 'meg kell elégedniük' holmi másod-, harmadrangú vidéki szurkolókkal" - mondta Szabó János.

A szociológus szerint ezekben a rétegekben - "ilyenfajta kínálatok nélkül is" - megvan a készültség arra, hogy bármilyen szélsőséghez csatlakozzanak, ha az indulataik kiélésére abban lehetőséget látnak.

"Sajnos a versengő társadalmakra igaz, hogy azok a rétegek, amelyek nem tudnak építeni, szükségszerűen rombolnak. Valamilyen módon meg kell, hogy határozzák az identitásukat, és emberi identitás meghatározása aktivitási irány nélkül nincs" - hangsúlyozta Szabó János.

A szociológus szavaiból kiderült: ahhoz, hogy ezekből a csoportokból is építő állampolgárok legyenek, többek között az kellene, hogy mindenki kaphasson a pozitív önmegvalósításhoz elég mozgásteret, kaphasson megfelelő képzettséget, nevelkedhessen olyan körülmények között, hogy az érzelmi kontrollja, az érzelmi intelligenciája a kor követelményeinek megfelelően alakuljon.

Ezek azonban a társadalmi realitások fényében csupán illúziók - tette hozzá Szabó János.

A szociológus ugyanakkor emlékeztetett arra: egy felnőtt ember, akármilyen rosszul indul az élete pályája, amikor saját kezébe veszi a sorsát, onnantól felelős étre, onnantól már nem lehet felelősöket keresni.

"Azok az emberek, akik nagyon rossz körülmények közül indulnak, nem véletlenül szoktak két radikálisan eltérő irányt felvenni, az egyik az küzd, és megpróbál érvényesülni, és nem ritkán nagyon komoly sikereket ér el, a másik pedig a 'minél rosszabb annál jobb' elvét követi, és másokra hárítja a randalírozásának és a pusztításának következményeit" - mondta Szabó János szociológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×