eur:
385.51
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Új tereket jártak be a rendzavarók - drámai képek a tüntetésről

Hajnali három órára szétszéledtek a fővárosban tüntető csoportok. A demonstrációk negyedik éjszakája kevésbé volt erőszakos az előző kettőnél, de a rendőrök most sem unatkoztak. Tizenhat ember megsérült.

Ahogyan a korábbi napokban, a Kossuth téri tüntetés ezúttal is békés maradt. A Parlament előtti demonstrációról szóló beszámolót elolvashatja ide kattintva.

Egy néhány száz, esetleg ezer emberből álló tömeg az Oktogonnál gyülekezett, majd negyed egy körül a Nyugati térre vonult. A jelentős túlerőben lévő rendőrök miatt azonban nem tudtak igazán szervezetten fellépni, az egyenruhások több rohammal szétszórták őket.

A tüntetők miatt ideiglenes lezárták a Nagykörút több szakaszát. A többszáz rendőr némileg kaotikus mozgással ugyan, de ellenőrzése alatt tudta tartani a Nyugati teret, és sok tüntetőt vett őrizetbe.

A korábbi napokhoz képest meglepően kevés rendzavaró mellett sok érdeklődő és újságíró is figyelte a fejleményeket.

Ismét az Oktogon

A Nyugati tér elhagyása után az Oktogon környékén próbálták megvetni a lábukat a tüntetők, de a rendőrök - könnygáz bevetésével - onnan is kiszorították őket.

Az Oktogonnál összegyűltek a jól ismert kormányellenes szlogeneket skandálták, többek kezében utcaköveket lehetett látni.

A rendőrök új típusú könnygázgránátokat használtak, és kiszorítták a tüntetőket a térről. Az egyik gránáttal egy embert közvetlenül eltaláltak, őt sokáig ápolták.

Az Oktogon "feladása" után a rendzavarók a Blaha Lujza tér felé vonulva felborítottak néhány kukát. A Dohány utcában több szemetest felborítottak, számos autó ablakát betörték.

Ezután mintegy száz demonstráló a Dohány utcába és más mellékutcákba vette be magát.

A Blaha Lujza tér környékén három óra körül ért véget a macska-egér játék, a rendőrök itt is sok embert vettek őrizetbe.

Túl kemény fellépés?


Szomorú véget ért az este (képgaléria)

Többen is panaszkodtak a rendőrök szerintük brutális fellépése miatt. Sokan úgy érzékelték, hogy az egyenruhások indokolatlanul keményen léptek fel még néhány járókelővel szemben is.

A rendzavarásnak 16 sérültje van. A Péterfy Sándor utcai kórház traumatológiáján csütörtök hajnalig tizenkét sérültet láttak el, hárman súlyos, kilencen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Az ellátásra szorulók többsége zúzódásos, illetve könnygáz okozta sérülést szenvedett. Ketten szenvedtek súlyosabb fejsérülést, egy ember pedig a hasán sérült meg komolyabban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×