eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Nem kölcsönpajzsokkal oszlattak tömeget a rendőrök

Továbbra is egységes és határozott fellépést vár az országos rendőr-főkapitány a rendőrségtől. A tüntetéssekkel kapcsolatban eddig 33 embert gyanúsít a rendőrség. Közben elfogták azokat is, akik bántalmazták a rendőröket a Magyar Televízió székházánál hétfő éjjel.

Szerdán este akkor döntöttek a tömegoszlatásról a rendőrök, amikor a résztvevők között több olyan személyt ismertek fel az egyenruhások, akik már a korábbi napok zavargásaiban is részt vettek - értékelte a történteket az országos rendőr-főkapitány és az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Az országos rendőr-főkapitány szerint éjfél körül az Oktogon és a Terror Háza között gyülekeztek a csoportok. A korábbi napok tapasztalatai alapján a csuklyás, arcukat maszkkal eltakaró gyülekezőkből arra következtettek, hogy azok ismét zavargásokra készülnek. Több tüntető kövekkel megpakolt hátizsákkal ment a helyszínre.

Bene László hozzátette: szerdán éjjel 18-an sérültek meg, de ezúttal nem voltak köztük rendőrök. 62 ember állítottak elő, őrizetbe 33 embert vettek. Elfogtak többet azok közül is, akik rendőröket bántalmaztak a Magyar Televízió székházánál vasárnap éjjel.

A rendőr-főkapitány megjegyezte: egyiküknél két viperát, egy sétabotba rejthető tőrt és egy szamuráj kardot is találtak. Öten büntetett előéletűek, vagy büntetőeljárás hatálya alatt állnak, jellemzően testi sértés, fegyveres rablás és hivatalos személlyel szembeni erőszak bűntettei miatt - mondta Bene László.

Az országos rendőr-főkapitány cáfolta, hogy kölcsön védőfelszerelésekben lettek volna a rendőrök. Ez azért merült fel, mert kedd óta a rendőröket láthatóan erősebb védőpajzsokkal szerelték fel. Bene László szerint ugyanakkor csak annyi történt, hogy nem egy időben szerezték be az összes használatban lévő pajzsot, így különböznek egymástól. E miatt látszódhatott úgy, hogy egyeseknél jobb felszerelés volt szerda este.

Bene László hozzátette: egyre több a katasztrófaturista ezért arra kér mindenkit, kerüljék el azokat a helyszíneket, ahol rendzavarás folyik.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter cáfolta, hogy kijárási tilalom bevezetését fontolgatnák. Petrétei József hozzátette: egy interjúban csupán elvi lehetőségként merült fel a kijárási tilalom bevezetése.

"Egyértelműen azt tudom mondani, hogy ma szó sincs erről. A kormány nem fontolgatja ezt, fel sem merült a kijárási tilalom. Elvileg azonban azt gondolom, hogy bizonyos helyzetekbe meghatározott eszközöket alkalmazni lehet..." - fogalmazott a miniszter.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a tüntetések miatt mekkora többlet kiadása keletkezett a rendőrségnek. Annyit tudni csupán, hogy a Magyar Televíziónál több mint nyolc millió forintos kár keletkezett a rendőrségi eszközökben, felszerelésekben.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter az InfoRádiónak korábban azt mondta: kifizetik a rendőröknek járó túlórapénz, és eszközbeszerzése is biztosítanak további forrásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×