eur:
385.48
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

A Fidesz elhalasztja nagygyűlését

A Fidesz az önkormányzati választások utánra halasztja szeptember 23-ára tervezett nagygyűlését - jelentette be az ellenzéki párt elnökségének döntését Kövér László. A választmányi elnök szerint egyértelmű, hogy az állam és a kormány nem tudja, nem akarja a polgárok szabad gyülekezési jogát garantálni.

A Fidesz megítélése szerint az októberi önkormányzati választás a kulcsa annak, hogy helyreálljon a demokrácia működőképessége, ezért ennek megtartása most a Fidesz számára elsődleges - hangsúlyozta Kövér László.

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterrel, valamint Szilvássy György kancelláriaminiszterrel történt egyeztetésekre hivatkozva Kövér László közölte: arról kaptak tájékoztatást, hogy provokációk zavarhatják meg a szombati rendezvényt.

A miniszterek arról is beszámoltak, hogy készülő robbantásos merényletekről kaptak hírt, és arra figyelmeztettek, hogy a garázda cselekmények egy nagyobb létszámú rendezvényen kezelhetetlenné válhatnak - mondta Kövér László.

Nem tudják garantálni a polgárok szabad gyülekezési jogát

Ez alapján a Fidesz úgy véli, hogy a magyar állam felelősnek mondott vezetői nem tudják garantálni a polgárok szabad gyülekezési jogát, és gyakorlatilag felmondták azt a megállapodást, hogy ezt a jogot szombaton biztosítani tudnák a rendezvény alatt.

Kövér László emlékeztetett arra is: jó néhány demonstrációt szervezett a párt az elmúlt években, amelyeken akár 100 ezren is voltak, most pedig néhány száz randalírozót nem képes a rendőrség napok óta féken tartani. Ez aláássa a jogállamba vetett hitet, és Magyarország nemzetközi tekintélyét is - vélekedett a választmányi elnök.

Kérdésre válaszolva Kövér László elmondta: nincs pontos időpont az elhalasztott rendezvény megtartására, de azt mindenképpen megszervezik az önkormányzati választások után.

A kormánypártok és az MDF is a gyűlés elhalasztását kérte

A korábban a kormánypártok vezetői, az MDF politikusai és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere is arra kérte az ellenzéki pártot, hogy ne hívja az utcára az embereket.

A kormányfő kezdeményezésére Sólyom László köztársasági elnök szerdán hivatalában fogadta Gyurcsány Ferencet és Szili Katalin házelnököt. Sajtóértesülések szerint a csaknem egy órás megbeszélésen a kormányfő a gyülekezési jog szűkítését kezdeményezte.

Gyurcsány Ferenc indoklása szerint a jövőben csak azok a szervezetek kaphatnának engedélyt nagygyűlések megtartására, amelyek biztosítani tudják a résztvevők nyugalmát és biztonságát.

A főpolgármester szerint bölcs döntés a Fidesz szombati nagygyűlésének elhalasztása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×